Handelsvolume van crypto bereikt laagste punt in 4 jaar tijd

Het handelsvolume op de crypto-markt voor directe transacties daalde vorige maand tot het laagste niveau in meer dan vier jaar, wat een periode van inactiviteit op handelsdesks voor digitale activa verlengde. Dit ondanks de volatiliteit die werd veroorzaakt door de gerechtelijke overwinning van Grayscale Investments op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), slaagde er niet in om handelaren uit hun apathie te halen.

Het handelsvolume in de spotmarkt op gecentraliseerde exchanges daalde voor de tweede opeenvolgende maand met 7,78% tot $475 miljard, het laagste niveau sinds maart 2019, volgens digitale activa gegevens- en indexaanbieder CCData. Het handelsvolume verwijst naar het totale aantal tokens dat tijdens een specifieke periode van eigenaar wisselde.

Het volume in derivaten daalde met meer dan 12% tot $1,62 biljoen, het op een na laagste niveau sinds 2021, en het aandeel van derivaten in de totale marktactiviteit kromp voor de derde opeenvolgende maand tot 77,3%. De dollarkoers in openstaande derivatencontracten daalde met 19,5% tot $17,1 miljard, waarbij $4,13 miljard aan openstaande rente op geselecteerde exchanges verloren ging. Dat is de grootste daling in openstaande rente dit jaar.

De aanhoudende daling creëert een uitdagende omgeving voor exchanges en market makers, die het moeilijk hebben sinds de FTX-exchange van Sam Bankman-Fried in november vorig jaar failliet ging. Het ineenstorten schaadde het vertrouwen van investeerders in gecentraliseerde exchange en veroorzaakte een dieptepunt in de marktdiepte. Volgens Bloomberg is de winstmarge van market makers met 30% gedaald sinds het instorten van FTX. In het CCData-rapport stond het onderstaande:

“Het gecombineerde handelsvolume van directe transacties en derivaten op gecentraliseerde exchanges daalde met 11,5% tot $2,09 biljoen, aangezien de volatiliteit na de overwinning van Grayscale op de SEC niet leidde tot handelsvolumes op gecentraliseerde exchanges. Het lage handelsvolume op de spotmarkt en de schommelingen in de gegevens over openstaande rente suggereren dat de markt momenteel wordt gedreven door speculatie.”

De volumecijfers zouden mogelijk slechter zijn geweest als het niet was geweest voor de kortstondige piek in volatiliteit op 17 augustus en aan het einde van de maand. Bitcoin, de toonaangevende cryptocurrency op basis van marktwaarde, daalde op 17 augustus met meer dan 10% tot $25.000, in lijn met de risicomijdende houding op de traditionele markten. De prijs steeg kortstondig tot $28.000 op 29 augustus, als reactie op de juridische overwinning van Grayscale op de SEC.

Onder de exchanges kromp het marktaandeel van Binance op de spotmarkt voor de zesde opeenvolgende maand tot 38,5%, het laagste niveau sinds augustus 2022. Het aandeel in derivaten daalde tot 53,5%, het zwakste sinds juni 2022. Toch behield de exchange de toppositie, met een spot handelsvolume van $183 miljard en derivaten van $865 miljard. In juni beschuldigde de Amerikaanse SEC Binance van schending van effectenwetgeving. In tegenstelling tot Binance steeg het marktaandeel van Huobi in de wereldwijde spotmarktactiviteit met 2,26% en vertegenwoordigde het 6,09% van het totale handelsvolume op de spotmarkt. Hierdoor werd het de op een na grootste gecentraliseerde spot-exchange op basis van volume.

In derivaten zagen Bitget en Bybit hun aandeel in de totale activiteit toenemen tot respectievelijk 8,66% en 12,7%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!