Twee banken in Oezbekistan gaan virtuele kaarten uitgeven voor cryptocurrencies

Autoriteiten in Oezbekistan hebben twee lokale banken gemachtigd om betaalkaarten uit te geven waarmee gebruikers hun cryptocurrencies kunnen uitgeven. De stap maakt deel uit van een test om virtuele kaarten te lanceren die gekoppeld zijn aan crypto wallets op een beurs, waardoor directe conversies naar fiatgeld vergemakkelijkt worden.

Oezbeekse banken gaan virtuele kaarten lanceren

Het Nationale Agentschap voor Perspectiefprojecten van Oezbekistan (NAPP), een regulerende instantie die onder het presidentiële bestuur van het land werkt, heeft twee binnenlandse banken toestemming gegeven om bankkaarten uit te geven voor cryptocurrency-betalingen.

In een aankondiging deze week meldde NAPP dat het deelname van Ravnaq Bank aan een pilotproject heeft goedgekeurd om een virtuele bankkaart te creëren die kan worden opgewaardeerd met cryptocurrencies. Eerder deze maand bevestigde de instantie dat een andere bankinstelling, Kapital Bank, ook een crypto kaart zal uitbrengen, meldde het Russische crypto nieuwsplatform Bits.media.

Het project voorziet in de ontwikkeling en implementatie van een nieuw bankkaartproduct genaamd “Crypto Card – Uznex”, aldus NAPP. Het zal “geautomatiseerde aanvulling van een bankrekening via de versnelde verkoop van crypticurrencies die zich bevinden in een crypto wallet die geopend is op de beurs van een partner voor afwikkelingsoperaties”, legde de toezichthouder uit.

Regulering in Oezbekistan maakt stappen

De regering van Oezbekistan heeft stappen ondernomen om de crypto sector van de Centraal-Aziatische natie te reguleren. Eind 2022 keurde NAPP, dat ondergeschikt is aan president Shavkat Mirziyoyev, voorschriften goed voor de uitgifte en circulatie van cryptocurrencies.

De instantie voerde ook een vergunningenregime in voor crypto handelsplatforms en vijf digitale activa beurzen zijn nu gemachtigd om in het land te opereren, waaronder het door de staat gecontroleerde Uznex, terwijl de autoriteiten in Tashkent de toegang tot buitenlandse websites die dit soort diensten aanbieden, beperkten.

Hoewel de wet van Oezbekistan cryptocurrency zelf niet erkent als een betaalmiddel, zullen inwoners van het land crypto kunnen uitgeven met de nieuwe kaarten die zullen worden uitgegeven via het Mastercard betalingssysteem. Hun lancering staat gepland voor eind december.

Vanaf 1 januari 2023 mogen burgers en rechtspersonen van Oezbekistan crypto activa verhandelen, maar alleen op de platforms van lokaal gereguleerde dienstverleners. In juni heeft het land zijn eerste crypto bewaarlicentie uitgegeven aan een dochteronderneming van het in de VAE gevestigde makelaarsbedrijf Lockton Solution.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!