Rechter geeft SEC toestemming voor tussentijds beroep in haar zaak tegen Ripple

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft toestemming gekregen om een verzoek in te dienen voor het indienen van een tussentijds beroep in haar zaak tegen Ripple Labs. De toezichthouder informeerde rechter Torres in een brief gedateerd op 9 augustus dat haar beslissing van invloed zou kunnen zijn op meerdere lopende gerechtelijke zaken.

Deze beslissing is echter niet de officiële positie van de rechter over het hoger beroep, maar eerder een middel voor de SEC om verder te gaan.

De SEC kan nu een verzoek indienen tegen de uitspraak van Ripple Labs vóór 18 augustus, terwijl Ripple Labs tot 1 september de tijd heeft om zijn tegenargumenten in te dienen. Brad Garlinghouse en Chris Larsen hebben fel verzet geboden tegen het hoger beroep, omdat dit negatieve gevolgen zou hebben voor de cryptogemeenschap.

Ripple Labs en zijn medeverdachten, Brad Garlinghouse en Chris Larsen, hebben dit verzoek tegengesproken vóór de beslissing van de SEC om in beroep te gaan. Als gevolg hiervan heeft Ripple Labs tot 1 september de tijd om zijn tegenargumenten in te dienen.

De prijs van XRP daalt naarmate er weer onzekerheid ontstaat in de cryptogemeenschap over de invloed van de SEC op gedecentraliseerde financiële entiteiten.

Waarom onderneemt de SEC actie tegen Ripple?

Dit hoger beroep richt zich voornamelijk op een beslissing van rechter Torres met betrekking tot programmatische verkopen en andere distributies van de XRP-token. In juli oordeelde ze specifiek dat hoewel programmatische verkopen van XRP niet voldeden aan de criteria van de Howey-test, institutionele verkopen dat wel deden.

Bovendien beweerde Ripple Labs dat de SEC van koers was veranderd. Ze betoogden dat de SEC niet over het vereiste bewijs beschikte om haar claim te ondersteunen, waardoor het moeilijk was om de Howey-test toe te passen op de distributies van XRP. Daarnaast betoogden ze dat het verzoek van de SEC om in beroep te gaan niet voldeed aan de noodzakelijke criteria. Als gevolg hiervan beschouwt Ripple Labs deze actie van de SEC als een strategische koerswijziging om haar benadering van de digitale activasector aan te passen.

Aan de andere kant heeft de SEC benadrukt dat hun beroep ernaar streeft om langdurige gerechtelijke procedures te omzeilen. Ze noemden mogelijke gevolgen van de oorspronkelijke uitspraak tegen Ripple Labs voor diverse lopende zaken.

SEC kan nu een verzoek indienen tegen de uitspraak in de Ripple-zaak

Volgens Amerikaans recht vindt een tussentijds beroep plaats wanneer een vonnis van de rechtbank wordt aangevochten terwijl andere aspecten van de zaak nog steeds lopen. De beslissing geeft de SEC de bevoegdheid om vóór 18 augustus een verzoek in te dienen om toestemming te krijgen om een zaak aan te vechten bij het Tweede Circuit. Daarnaast kan Ripple een verweer indienen tegen het verzoek.

De beslissing komt slechts enkele uren nadat Ripple Labs zich verzette tegen een mogelijk hoger beroep in de zaak. De advocaten van Ripple brachten drie belangrijke argumenten naar voren tegen het verzoek van de SEC.

Ten eerste betoogden ze dat een beroep een puur juridische vraag vereist en dat het verzoek van de SEC geen nieuwe juridische kwesties introduceert die beoordeeld moeten worden. Bovendien betoogden ze dat de bewering van de SEC over een onjuiste gerechtelijke uitspraak onvoldoende is en dat een dreigend beroep het beëindigen van de gerechtelijke procedure niet zou bevorderen.

De SEC heeft Ripple en zijn twee belangrijkste leidinggevenden, Brad Garlinghouse en Chris Larsen, in december 2020 aangeklaagd omdat het bedrijf niet-geregistreerde effecten zou aanbieden.

Garlinghouse vertelde onlangs aan Bloomberg dat de SEC te maken zou krijgen met een langdurig beroepsproces. “Juridisch gezien is het heersende recht op dit moment dat XRP geen effect is. Totdat de SEC de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan, wat jaren kan duren, zijn we erg optimistisch,” zei hij. Een beroep tegen de uitspraak over de verkoop aan consumenten zal volgens Garlinghouse eenvoudigweg de beslissing van Torres versterken.

Het beroepsproces zal de rest van de zaak niet stopzetten. Niettemin, als de SEC toestemming krijgt van zowel rechter Torres als het Tweede Circuit Hof van Beroep om in beroep te gaan, kan het hof van beroep alle procedures opschorten totdat het beroep is afgerond.

Ripple-prijs daalt

De marktdynamiek van XRP heeft geleden onder deze ontwikkelingen. De prijs van de crypto daalde van zijn piek van $0,8468 in 24 uur naar zijn dieptepunt van $0,5718 in 30 dagen. Op dit moment is de prijs van XRP $0,5073, een daling van 13.75% ten opzichte van het dagelijkse hoogtepunt.

Opmerkelijk is dat als deze negatieve trend aanhoudt de volgende significante drempel het ondersteuningsniveau van $0,5000 zou zijn, dat historisch gezien kopers heeft aangetrokken. Bovendien zijn de marktkapitalisatie en het handelsvolume van XRP in 24 uur respectievelijk met 3,5% en 13,75% gedaald naar $30.533.791.670 en $1.550.078.757.

Hoewel de beslissing van de rechter een keerpunt is in de saga tussen de SEC en Ripple Labs, moet het volledige effect op XRP nog worden gerealiseerd. Investeerders, handelaren en belanghebbenden volgen nauwlettend de marktontwikkeling van XRP.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!