BRICS transformatie een serieuze bedreiging voor de Amerikaanse dollar

Binnen een week bereiden de leiders van de BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – zich voor op hun aanstaande top van 22-24 augustus in Johannesburg, Zuid-Afrika. Tijdens een recent video-interview met Kitco News’ hoofdanker en hoofdredacteur, Michelle Makori, dook marktanalist Peter Grandich diep in de dynamiek van de BRICS. Hij benadrukte dat een mogelijke alliantie tussen China en olie-rijke Saudi-Arabië het toneel kan vormen voor “dramatische” verschuivingen.

Wall Street Marktexpert Peter Grandich sprak onlangs met Kitco’s hoofdanker Michelle Makori over de BRICS-landen in een video-interview. Grandich gelooft namelijk dat de omvang van aankomende transformaties door velen kan worden onderschat. Hij beweerde het volgende:

“Wat er gebeurt met de BRICS-landen gaat de industriële revolutie evenaren, omdat ik denk dat mensen niet begrijpen hoeveel landen zich losmaken van de Verenigde Staten of de dollar gebruiken.”

Zijn perspectief echoot de gevoelens van voormalig president Donald Trump, die deze week in een interview alarm sloeg over de afnemende kracht van de Amerikaanse dollar. In het midden van Grandich’s inzichten is er ook veel gepraat over de deflatoire uitdagingen van China. Talloze analyses belichten de strijd van China tegen deflatoire druk, en Grandich benadrukte de mogelijke wereldwijde gevolgen als China in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Hij voegde het onderstaande hieraan toe:

“Wanneer mensen beginnen te lijden, willen regeringen hun gedachten ervan afleiden. En een van de manieren waarop regeringen dat doen, is door betrokken te raken bij oorlogen.”

“Dit zou hun langetermijnplannen met betrekking tot Taiwan kunnen versnellen. En dat zou nog een geopolitieke brandhaard zijn waarvan ik denk dat de Verenigde Staten er lang niet klaar voor zijn.”

Terwijl de obligatiemarkten noodsignalen uitzenden, benadrukt Grandich dat Wall Street mogelijk slecht voorbereid is op de naderende curveballs. Na de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rentetarieven op hun julibijeenkomst naar het hoogste niveau in twee decennia te verhogen, zal de bank waarschijnlijk een trimester van afnemende economische cijfers willen zien voordat ze overwegen om de rentetarieven te verlagen, aldus Grandich.

Grandich beweert bovendien dat Wall Street overdreven afhankelijk is geworden van de gebruikelijke steun van de Fed aan de aandelenmarkt. Hij uitte scepsis en stelde dat Wall Street mogelijk fout zit in de verwachting dat de Federal Reserve haar steun zal handhaven of zelfs de belangrijkste rente het komende jaar zal verlagen.

In een gerelateerde ontwikkeling op donderdag leden alle vier Amerikaanse benchmarkindices tegenslagen, verzwakte goud tegenover de Amerikaanse dollar, en ook het crypto-gebied bleef niet gespaard van de neergang. Bitcoin (BTC) zakte onder het bereik van $28.000 voor het eerst sinds juni en goud wordt verhandeld onder $1.900 op $1.889 per eenheid.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!