Het aantal dagelijks actieve adressen dat handelt in Bitcoin (BTC) is in augustus gestegen en bereikte op 2 augustus een driemaandelijks hoogtepunt van 1,07 miljoen, volgens gegevens van Santiment. Op het moment van schrijven is dit aantal weer iets gezakt en het aantal adressen dat vandaag BTC-transacties heeft voltooid bedraagt 1,03 miljoen.
Naarmate het aantal dagelijks actieve BTC-adressen toeneemt, is ook het aantal transacties met de cryptocurrency dat heeft geleid tot verliezen gegroeid. Een onderzoek naar de verhouding tussen het dagelijkse on-chain transactievolume van de munt in winst en verlies heeft dit aan het licht gebracht.
Deze indicator meet de waarde van transacties van een activum die winst opleveren ten opzichte van de waarde van transacties die binnen één dag verlies opleveren. Wanneer de indicator stijgt en boven de nullijn ligt, maken marktdeelnemers meer winst dan verlies. Omgekeerd worden er meer verliezen opgetekend wanneer deze meting een waarde onder nul aangeeft.
De verhouding tussen het dagelijkse on-chain transactievolume van BTC in winst en verlies was op het moment van schrijven -0,161, wat erop wijst dat er op dit moment meer BTC-transacties verliezen opleveren.
On-chain indicatoren wijzen op een stijging op korte termijn
Verder blijft het gewogen sentiment negatief omdat de munt blijft hangen in een smalle prijsrange. Volgens Santiment bedroeg het gewogen sentiment van BTC op het moment van schrijven -0,25. Door deze factoren geeft Santiment aan dat een stijging waarschijnlijk is:
“Deze toename in nut, gecombineerd met grote transacties met verlies en negatief sentiment, is een sterk teken dat een kortetermijnstijging van de $BTC-prijs waarschijnlijker is.”
Daarnaast blijk dat BTC-houders, ondanks de sterke weerstand op $30.000 en het handelen in een nauwe marge gedurende de afgelopen twee maanden, terughoudend geweest zijn om hun munten te verkopen, volgens een analyse van de handelsactiviteit.
Een blik op de reserves op beurzen toonde een daling van 1,4% in de afgelopen maand. Deze meting volgt het totale aantal BTC’s dat binnen cryptobeurzen wordt bewaard.
Wanneer de waarde van de uitwisselingsreserves van BTC stijgt, duidt dit op hogere verkoopdruk omdat er meer munten naar beurzen worden gestuurd voor verdere verkoop. Aan de andere kant suggereert een daling een afname van de verspreiding van BTC en is dit vaak een voorbode van een prijsstijging.
Zijn de bulls terug?
Naast het afnemende aantal BTC-verkopen, wedden de meeste handelaren op een prijsstijging. Dit blijkt uit de financieringspercentages op de futuresmarkt bij toonaangevende beurzen, die aangeven dat longposities in de meerderheid zijn ten opzichte van shortposities. Dit is een positief teken, omdat het erop wijst dat veel handelaren geloven dat de prijs van Bitcoin op korte termijn zal stijgen.
Hoewel deze on-chain indicatoren wijzen op een prijsgroei op korte termijn, blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan macrofactoren die de prijs van BTC negatief kunnen beïnvloeden. Wees dus voorzichtig op de cryptomarkt.