Rusland onthuld logo en commissiekosten voor de digitale roebel

Het project voor de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) dat wordt ontwikkeld door de Bank van Rusland heeft nu zijn officiële logo gekregen. De Bank van Rusland heeft ook de tarieven voor commissiekosten gepubliceerd, die pas in 2025 van nul punten zullen afwijken.

Op 3 augustus onthulde de Bank van Rusland de bedrijfsidentiteit van haar digitale valuta. Een internationaal roebelteken in een cirkel, het logo komt in vier basiskleurcombinaties, die ofwel rood (of, meer precies, een Pantone Red 032C) en wit of zwart en wit combineren.

Samen met het logo presenteerde de Bank van Rusland de commissiekosten voor verschillende soorten transacties met haar CBDC. Tot het einde van 2024 zullen alle diensten kosteloos zijn, maar vanaf 2025 zouden de B2B-transacties 15 roebel ($0,16) kosten, terwijl particulieren 0,3% van het totale transactiebedrag zouden betalen bij overboekingen naar commerciële rekeningen en 0,2% bij betalingen voor burgerdiensten.

Op 24 juli heeft de Russische president Vladimir Poetin de wet op de digitale roebel ondertekend. De CBDC is officieel gepland om vanaf 1 augustus 2023 van kracht te worden, te beginnen met een pilotfase met dertien lokale banken.

De Bank van Rusland zal de voornaamste exploitant zijn van de digitale roebel-infrastructuur. De valuta zal dienen als betaal- en overdrachtsmethode. Niemand zal worden gedwongen om de CBDC te gebruiken, omdat deze naast contante en niet-contante roebels zal blijven opereren, zo heeft de gouverneur van de Bank van Rusland, Elvira Nabiullina, onlangs gespecificeerd.

Volgens de vicegouverneur van de Bank van Rusland, Olga Skorobogatova, verwacht de regelgever geen massale adoptie van de digitale roebel in Rusland vóór 2025 of zelfs 2027.

Particuliere digitale valuta blijven grotendeels ongereguleerd in het land, omdat de Russische wetgevers de introductie van cryptocurrency-wetgeving blijven uitstellen. De laatste keer dat de functionaris van de Staatsdoema, Anatoly Aksakov, beloofde om vier wetsvoorstellen met betrekking tot crypto-mining, belastingheffing en internationale afwikkeling van crypto aan te nemen, was in mei 2023.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!