Microstrategy koopt voor $750 miljoen aan Bitcoin

Microstrategy is terug als de grootste corporate crypto-bezitter en heeft aangekondigd dat ze voor $361,4 miljoen aan 12.800 Bitcoin hebben gekocht, tegen een gemiddelde prijs van $28.233 sinds het eerste kwartaal. Hun totale bezit komt daarmee op 152.800 BTC, een stijging van 132.500 BTC in februari, waarbij ze van plan zijn om nog meer te kopen met de uitgifte van $750 miljoen aan aandelen. Het bedrijf schreef het volgende:

“We zijn van plan de netto-opbrengst van deze uitgifte te gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de aankoop van Bitcoin en werkkapitaal, en, afhankelijk van de marktomstandigheden, voor de terugkoop of aflossing van onze schulden.”

Dit is de eerste keer sinds 2021 dat ze kapitaal ophalen via aandelen om Bitcoin te kopen, waarbij hun aandelenprijs sinds het begin van het jaar is gestegen van $150 naar bijna $470. Eerder hadden ze leningen afgesloten, ter waarde van ongeveer $2,8 miljard, die tussen 2025 en 2028 moeten worden terugbetaald. In november lag een lening van $250 miljoen onder de liquidatieprijs.

De stijging van de Bitcoin-prijs heeft hen echter weer in een positieve positie gebracht, aangezien hun Bitcoin-bezittingen nu $4,5 miljard waard zijn in vergelijking met hun schulden van ongeveer $3 miljard. Ze hebben ook een brutowinst gemaakt van $93,3 miljoen in het tweede kwartaal, waardoor het bedrijf kan blijven investeren in Bitcoin.

Hierdoor is MSTR veranderd in een proxy-spot bitcoin ETF, waarbij het ongeveer break-even is gebleven gedurende de afgelopen twee jaar. Wat MSTR precies zal doen als de eerste dergelijke proxy en een van de eerste aandelenemissies naar bitcoin is nog niet helemaal duidelijk, omdat hun aandelen zullen worden verwaterd, maar hun kasreserve zal toenemen, dus heffen ze elkaar op?

Dat hangt ervan af. Ze hebben zichzelf veel ruimte gelaten om de fondsen te gebruiken, dus als ze deze in Bitcoin investeren, zou de prijs van BTC wellicht blijven stijgen, wat het geval lijkt te zijn na deze aankondiging, tot ongeveer $29.700.

Als ze de fondsen echter gebruiken om schulden af te lossen, kan de verwatering van invloed zijn op de aandelenprijs, wat het tot een interessante situatie maakt. En wat ze precies met de middelen zullen doen, is niet bekend, aangezien hun standaardverklaring voor het eerst het aflossen van schulden omvat.

Maar als ze het voornamelijk gebruiken om Bitcoin te kopen, zou dat volgens een eerdere verklaring $2.000 per seconde zijn. Dit zou ongeveer tien dagen duren als de aankoop wordt gedaan op Coinbase Pro, dus op de open markt in plaats van Over the Counter, wat mogelijk sneller opwaartse druk op de Bitcoin-prijs zou kunnen toevoegen.

Toch is niet helemaal duidelijk hoeveel druk de “saylorbot” op dit moment kan uitoefenen, omdat deze Bitcoin-strategie al twee jaar aan de gang is en ze uiteindelijk vermoedelijk moeten verkopen om hun leningen af te lossen. Tenzij ze gewoon blijven kapitaal ophalen op de aandelenmarkt, in welk geval het een vrij direct geldkanaal zou zijn van de aandelen naar Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!