$75 miljard verlaat JPMorgan in zoektocht naar hogere ROI’s

Volgens een nieuw rapport hebben miljarden dollars aan institutioneel geld de grote Amerikaanse investeringsbank JPMorgan Chase verlaten in hun zoektocht naar hogere opbrengsten.

Nieuwe cijfers tonen aan dat het bedrag aan contante stortingen bij de zaken- en investeringsbank van JPMorgan in het tweede kwartaal van 2023 met $75 miljard is gedaald. Dit enorme bedrag vertegenwoordigt een verlies van 10% ten opzichte van vorig jaar, meldt de Financial Times.

Mensen en bedrijven met grote hoeveelheden contant geld hebben de bankgigant en het traditionele banksysteem in het algemeen verlaten om digitale banken en geldmarktfondsen te gebruiken, die doorgaans 4% of meer bieden op verzekerde deposito’s.

Naast dit feit, zijn traditionele banken ook getuige van een grote overstap van geld naar rentedragende rekeningen. Zo zegt de Bank of America aan dat zakelijke klanten nu 60% van hun geld op rentedragende rekeningen hebben staan, een stijging van 30% ten opzichte van een jaar geleden.

BofA dat de kosten die het betaalt aan rente twee keer zo snel zijn gestegen als de rente die de bank zelf verdient via leningen en rentedragende activa. Tevens melden Citigroup en State Street ook een verhoogde “gevoeligheid” voor het rendement dat ze op deposito’s verdienen.

Wat de particuliere klanten betreft, zegt JPMorgan dat de belangrijkste klanten in grotere aantallen bij de bank blijven, waarbij de particuliere deposito’s in het tweede kwartaal van dit jaar met 2% zijn gedaald.

Goed nieuws voor Bitcoin?

Het bovenstaande nieuws kan uiteraard goed nieuws betekenen voor Bitcoin (BTC), gezien het feit dat institionele investeerders die op zoek zijn naar hogere rendementen, wellicht bij de koningsmunt uit zullen komen.

Het is algemeen bekend dat Bitcoin de afgelopen jaren een flink rendement gerealiseerd heeft, wat de interesse van verschillende grote bedrijven heeft aangetrokken.

Zo heeft het grote beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy in een relatief korte tijd meer dan 150.000 BTC verzameld (met een huidige marktwaarde van meer dan $4,5 miljard). Daarnaast houdt Tesla nog steeds meer dan $180 miljoen vast.

Al met al, kunnen we verwachten dat de komende jaren meer bedrijven dit voorbeeld zullen volgen. We moeten echter afwachten of het nieuws van JPMorgan een direct effect gaat hebben op het aantal institutionele investeerders die de cryptomarkt besluiten te betreden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!