IMF positioneert XRP als oplossing voor cross-border betalingen

Terwijl XRP vordert in de crypto-markt, heeft zijn bekendheid de grenzen van de crypto-scene overschreden. Interessant genoeg heeft een document dat is vrijgegeven door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) XRP erkend als een van de opties om grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.

Opgesteld in maart 2023 door vier branche-experts, waaronder Tobias Adrian, de financieel raadgever van het IMF, benadrukt de IMF FinTech Notitie met de titel “Vertrouwensbruggen en Geldstromen” de uitdagingen waarmee grensoverschrijdende betalingen te maken hebben en mogelijke oplossingen om ze aan te pakken.

Het IMF-rapport constateert dat grensoverschrijdende betalingen traag, ondoorzichtig en duur zijn. Deze uitdagingen bestaan al lange tijd en ontmoedigen en beperken de mogelijkheid voor mensen om geld internationaal te verplaatsen. Het rapport schrijft deze problemen toe aan een beperkt vertrouwen tussen financiële instellingen en eindgebruikers.

Volgens de publicatie is interoperabiliteit tussen binnenlandse banken gemakkelijk te realiseren vanwege het vertrouwen dat wordt gestart door de centrale bank van het land. Maar als het gaat om grensoverschrijdende betalingen, wordt interoperabiliteit moeilijker door het ontbreken van een mondiale centrale bank.

Om dit probleem op te lossen, moeten de deelnemende banken hun eigen vertrouwensrelaties opbouwen zonder te vertrouwen op een centrale instelling. Krediet- en voorfinancieringsmodellen zijn twee benaderingen die worden gebruikt om grensoverschrijdende betalingen mogelijk te maken. Deze benaderingen kunnen echter duur en traag zijn.

Om de problemen met grensoverschrijdende betalingen op te lossen, suggereert het IMF-document een groter gebruik van swaplijnen, getokeniseerd geld en een transnationale marktplaats. Het maakt echter ook een case voor verdere overweging.

Het document belicht de vooruitgang die het particuliere bedrijfsleven heeft geboekt bij het oplossen van de uitdagingen waarmee grensoverschrijdende betalingen te maken hebben. Volgens het rapport is Ripple een van de particuliere bedrijven die werkt aan een werkzame oplossing met behulp van XRP.

Met betrekking tot particuliere overwegingen gaf het document aan: “Drie modellen komen naar voren: een privé-afwikkelingsactivum en marktplaats, zoals Ripple’s XRP.” Het belicht ook het gebruik van Bitcoin (BTC) en het Lightning-netwerk door de Stellar Foundation en Strike.

XRP heeft zich gepositioneerd als een van de meest effectieve oplossingen voor het grensoverschrijdende vraagstuk vanwege de lage kosten en snelle transactietijd. Ripple heeft het activum gebruikt voor zijn On-Demand Liquidity (ODL) -service en instellingen op het RippleNet de mogelijkheid gegeven om het te gebruiken voor grensoverschrijdende afwikkelingen.

In een eerder gepubliceerd rapport in 2018 erkende het IMF ook al XRP als een instrument om efficiënte grensoverschrijdende afwikkelingen te vergemakkelijken. Bovendien wees de toonaangevende bankgigant HSBC in mei op de mogelijkheden van het XRP Ledger voor grensoverschrijdende betalingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!