Bolivia heeft opgeroepen tot de-dollarisatie in Latijns-Amerika

De president van Bolivia Luis Arce heeft opgeroepen tot de de-dollarisatie en diversificatie van de economische betrekkingen in de Latijns-Amerikaanse regio. Na zijn deelname aan de top van de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt benadrukte Arce het belang van het de-dollarisatieproces in Latijns-Amerika en verklaarde:

“Onze regio wordt ernstig getroffen door de beperkingen die het noordelijke financiële systeem oplegt, wat de financieringsopties beperkt. Daarom is het noodzakelijk om afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen en onze economische betrekkingen te diversifiëren.”

Verder noemde Arce China en de BRICS-landen als mogelijke partners om te helpen bij deze diversificatie-inspanningen. Arce legde uit dat de regio “een cruciaal moment van overgang naar een multipolaire wereld doormaakt, waarin een evenwicht van machten wordt gegarandeerd.” In mei riep Arce de Centrale Bank van Bolivia op om te onderzoeken of het land ook de recente ontwikkelingen in het gebruik van de Chinese yuan in landen als Argentinië en Brazilië kon volgen.

Reserve staakt fiat-diensten in zes landen Reserve, een cryptocurrency-exchangeplatform, kondigde aan dat het fiat-gebaseerde diensten stopt in zes landen: Argentinië, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador en Panama. In een verklaring legde Gabriel Jimenez, CEO van Rpay en voormalig Petro-ontwikkelaar, uit dat liquiditeit in fiat-valuta beschikbaar zal zijn tot 3 augustus.

Na deze datum zal het platform alleen nog maar werken met cryptocurrencies in deze landen. Jimenez verklaarde dat de redenen achter deze maatregel te maken hadden met “duurzaamheidskwesties die verband houden met uitdagingen in de crypto-banksector.”

Als gevolg hiervan kondigde Reserve, dat zich op de Latijns-Amerikaanse markten had gericht, ook een verandering van strategie aan en richt het zich nu op het vestigen van een positie in de Verenigde Staten om een “pad voor wereldwijde uitbreiding” te creëren.

De regering van Argentinië heeft aangekondigd dat zij twee betalingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal uitstellen tot eind juli. De regering heeft de levering van deze betalingen ter waarde van 2,6 miljard dollar uitgesteld omdat zij nog in gesprek is om de uitbetaling van een deel van de lening van het IMF aan het land te versnellen.

Onlangs heeft Argentinië een deel van een betaling van $2,7 miljard aan het IMF voldaan met behulp van de Chinese yuan en de speciale trekkingsrechten (SDR) van het IMF, vanwege de lage liquiditeit in dollars waarmee het land te maken heeft.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!