Kans op goedkeuring Bitcoin EFT is groot, volgens Bernstein

Volgens een onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Bernstein, een wereldwijd vermogensbeheerbedrijf dat beleggingsbeheer- en onderzoeksdiensten biedt aan particuliere beleggers over de hele wereld, is de kans op goedkeuring van spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) vrij hoog, ondanks de vijandige houding van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Bernstein stelt dat de SEC al futures-gebaseerde Bitcoin ETF’s heeft toegestaan en onlangs leverage futures-gebaseerde ETF’s heeft goedgekeurd met het principe dat de futuresprijzen afkomstig zijn van een gereguleerde beurs zoals CME. Volgens analisten onder leiding van Gautam Chhugani is de SEC van mening dat een spot Bitcoin ETF niet betrouwbaar zou zijn omdat “spotbeurzen (zoals Coinbase) niet gereguleerd zijn en daarom spotprijzen niet betrouwbaar zijn en vatbaar voor manipulatie”.

Hoewel de toezichthouder veel aanvragen heeft ontvangen, heeft deze nog geen spot Bitcoin ETF goedgekeurd. BlackRock Inc., de vermogensbeheergigant met meer dan $8,5 biljoen onder beheer, heeft vorige maand echter documenten ingediend om een spot Bitcoin ETF te lanceren. Dit leidde ertoe dat andere vermogensbeheerders zoals Invesco en Wisdom Tree een Bitcoin ETF-product hebben aangevraagd of opnieuw hebben aangevraagd.

Het rapport benadrukte tevens de poging van Grayscale om Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) om te zetten in een ETF en verklaarde dat dit momenteel wordt besproken in een beroepsrechtbank. Het gaf het volgende hierover aan:

“Het lijkt er niet op dat de rechtbank ervan overtuigd is dat de futuresprijs niet is afgeleid van de spotprijs, dus het toestaan van een futures-gebaseerde ETF en het niet toestaan van een spot-gebaseerde ETF lijkt een moeilijke situatie te zijn voor de rechtbank om te accepteren.”

Daarnaast wordt in het rapport voorgesteld om een surveillanceregeling in te voeren tussen een spotbeursexploitant en een gereguleerde beurs zoals Nasdaq.

Bernstein benadrukt de illiquiditeit en inefficiëntie van GBTC Bernstein stelt dat het ontbreken van een spot Bitcoin ETF heeft geleid tot de groei van over-the-counter-producten zoals Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), die duurder, illiquide en inefficiënt zijn. Het rapport verklaarde:

“In plaats van om te gaan met een Grayscale over-the-counter product dat het institutionele hiaat opvult, geeft de SEC de voorkeur aan een gereguleerde Bitcoin ETF die meer wordt beheerd door mainstream Wall Street-deelnemers en wordt begeleid door bestaande gereguleerde beurzen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!