BlackRock’s Bitcoin ETF-aanvraag: Strategische voorkeur van de SEC?

Een analist van Bloomberg deelt theorieën over wat de grootste beleggingsmaatschappij ter wereld heeft gemotiveerd om een Bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) aan te vragen.

Op donderdag heeft BlackRock een verzoek ingediend bij de SEC voor de iShares Bitcoin Trust. Dit beleggingsinstrument is ontworpen om de onderliggende marktprijs van BTC te volgen en beoogt beleggers blootstelling te geven aan de toonaangevende crypto-activa zonder deze rechtstreeks te kopen.

In een nieuw interview met Luke Martin zegt Eric Balchunas, senior ETF-analist bij Bloomberg, dat de SEC mogelijk instellingen zoals BlackRock wil bevoordelen als belangrijke spelers in de digitale activaruimte in plaats van crypto-beurzen:

“Er wordt gespeculeerd dat de SEC eigenlijk druk wil zetten, winnaars en verliezers wil creëren en wil laten zien dat de toekomst meer in handen is van BlackRock dan van Binance of crypto-beurzen, en BlackRock misschien zelfs wil bijdragen aan het verplaatsen van crypto van lokale spelers naar meer mainstream bedrijven die zich houden aan alle regels en voorschriften.”

Dit sluit aan bij de recente stappen van de SEC tegen enkele van deze beurzen en de regulering ervan, omdat er nog geen duidelijk kader is. Ze richten zich meer op de problemen die ze zien.”

Balchunas zegt dat de zet van BlackRock ook kan anticiperen op een aanstaande oplossing van het juridische geschil tussen Grayscale en de SEC, dat ontstond nadat de toezichthouder de aanvraag van de digitale activabeheerder om zijn Bitcoin-trust om te zetten in een ETF had afgewezen

“De andere theorie is of BlackRock weet dat de SEC de zaak van Grayscale kan verliezen en dat ze daarop vooruit willen lopen of klaar willen zijn wanneer de zaak verloren wordt en dat opeens de deur opengaat voor Bitcoin ETF’s. Daar ben ik iets minder zeker van.”

Volgens Balchunas heeft BlackRock een uitstekende staat van dienst als het gaat om goedkeuring van ETF’s:

“Leuk feit: het record van BlackRock bij het verkrijgen van goedkeuring voor ETF’s van de SEC is 575-1. Dat is nog een reden waarom dit zo belangrijk is. Ze nemen dit serieus.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!