CFTC verkrijgt vonnis tegen exploitant van crypto-fraudeschema

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft recentelijk een belangrijke overwinning behaald in haar voortdurende strijd tegen frauduleuze activiteiten in de handel van digitale activa. Rechter Naomi Reice Buchwald van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York heeft een definitieve uitspraak gedaan dat Michael Ackerman, een inwoner van Alliance, Ohio, permanent verbiedt om deel te nemen aan handelsactiviteiten binnen door de CFTC gereguleerde markten. Ackerman is tevens verboden om zich bij de CFTC te registreren.

Ackerman’s verbod is het gevolg van zijn betrokkenheid bij een bedrieglijk schema dat individuen en entiteiten heeft opgelicht door geld onder valse voorwendselen te werven. Dit schema was actief van augustus 2017 tot december 2019 en omvatte de handel in digitale grondstoffen. In plaats van de fondsen te gebruiken zoals bedoeld, heeft Ackerman naar verluidt het merendeel van het geld voor persoonlijke doeleinden aangewend of gebruikt om het frauduleuze handelsschema in stand te houden.

De definitieve uitspraak tegen Ackerman omvat verschillende significante straffen. Hij is opgedragen om $27 miljoen aan restitutie te betalen aan de slachtoffers die hebben geleden onder zijn frauduleuze activiteiten. Daarnaast moet Ackerman een civiele boete van $27 miljoen betalen, wat een aanzienlijke financiële consequentie is voor zijn betrokkenheid bij het schema.

Volgens de CFTC hebben meer dan 150 individuen en entiteiten Ackerman in totaal minstens $33 miljoen toevertrouwd. Schokkend genoeg is minder dan $10 miljoen van deze fondsen daadwerkelijk gebruikt voor de handel, terwijl de rest op frauduleuze wijze is aangewend voor persoonlijk gebruik of om het misleidende plan voort te zetten. Deze zaak benadrukt het belang van waakzaamheid en grondig onderzoek door beleggers wanneer zij deelnemen aan de handel in digitale activa.

De CFTC is actief bezig met het aanpakken van individuen en entiteiten die betrokken zijn bij frauduleuze activiteiten met betrekking tot digitale activa. De zaak van Ackerman is slechts één voorbeeld van hun inspanningen om de integriteit van de markt, nationale veiligheid en financiële stabiliteit te beschermen. Tijdens een toespraak op City Week 2023 in Londen heeft commissaris Christy Goldsmith Romero van de CFTC gesproken over de risico’s die verbonden zijn aan digitale activa en maatregelen voorgesteld om deze risico’s te beperken. Romero benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen overheden en de industrie om de aantrekkelijkheid van cryptocurrencies voor illegale financiering aan te pakken.

Een van de belangrijke punten die Romero aanhaalde, was de beperking van de anonimiteit van cryptocurrencies als middel om de risico’s van digitale activa te verminderen. Het gebruik van mixers en technologieën die anonimiteit bevorderen, vormt aanzienlijke uitdagingen voor identiteitsverificatie en opent de deur naar potentiële illegale financieringsactiviteiten. Door deze uitdaging aan te pakken, streven toezichthouders naar meer transparantie en bescherming tegen witwassen en andere illegale financiële activiteiten binnen de cryptocurrency-markt.

De voorstellen van Romero benadrukken het belang van het handhaven van de integriteit van de markt en bescherming tegen frauduleuze activiteiten in de ruimte van digitale activa. Naarmate cryptocurrencies steeds populairder worden en meer worden geadopteerd, wordt het noodzakelijk om robuuste maatregelen te implementeren die beleggersbescherming bevorderen en potentiële risico’s beperken. Het behalen van een verstekvonnis tegen Michael Ackerman door de CFTC dient als herinnering dat frauduleuze schema’s in de handel van digitale activa niet ongestraft zullen blijven. Dit resultaat versterkt het engagement van de CFTC om eerlijke en transparante markten te waarborgen voor alle deelnemers.

Naarmate het landschap van digitale activa evolueert, zullen regelgevende instanties zoals de CFTC blijven aanpassen en strategieën ontwikkelen om opkomende risico’s aan te pakken. Door samen te werken met belanghebbenden in de industrie kunnen overheden een kader creëren dat innovatie bevordert en tegelijkertijd beleggers beschermt en de integriteit van financiële markten handhaaft. De zaak tegen Ackerman en de voorstellen van commissaris Romero benadrukken de voortdurende inspanningen om een veilige en betrouwbare omgeving voor de handel in digitale activa te creëren. Met voortdurende waakzaamheid en regelgevende actie wordt gehoopt dat de risico’s die gepaard gaan met digitale activa effectief kunnen worden beperkt, zodat legitieme marktdeelnemers kunnen gedijen, terwijl beleggers worden beschermd tegen frauduleuze schema’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!