Zwitserse Nationale Bank gaat CBDC testen tussen financiële instellingen

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) is naar verluidt bezig met het uitrollen van een nieuw pilotprogramma voor digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Tijdens een financiële conferentie in Zürich op maandag zei SNB-voorzitter Thomas Jordan dat de bank van plan is om binnenkort de pilot op de Zwitserse SIX digitale beurs te starten, volgens een rapport van Reuters.

“Dit is niet zomaar een experiment, het zal echt geld zijn dat gelijk is aan bankreserves en het doel is om echte transacties met marktdeelnemers te testen.”

Het programma zal naar verluidt alleen betrekking hebben op groothandels-CBDC’s, die beperkt zijn tot grote transacties tussen financiële instellingen.

Jordan zegt dat hij nog steeds enige zorgen heeft over CBDC’s in de detailhandel, het type dat toegankelijk zou zijn voor het grote publiek, aangezien hij zich zorgen maakt over de mogelijke impact op het financiële systeem.

“We sluiten niet uit dat we nooit retail [CBDC’s] zullen introduceren, maar toch zijn we op dit moment een beetje voorzichtig.”

Reuters meldt ook dat Andréa M. Maechler, een vertrekkend lid van de raad van bestuur van SNB, in een apart panel zei dat contant geld een steunpilaar van het Zwitserse financiële systeem zal blijven.

“Het is de enige manier waarop particuliere huishoudens geld van de centrale bank kunnen aanhouden. Die functie moet behouden blijven, ongeacht de technologie.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!