Enquête toont aan dat weinig mensen weten wat Web3 precies is

In een recent onderzoek uitgevoerd door het peilingbedrijf YouGov samen met het Ethereum-softwarebedrijf Consensys, werd mensen over de hele wereld gevraagd naar hun bewustzijn van opkomende technologieën, hoe zij zich voelen over de staat van de interneteconomie en welke waarden zij online belangrijk vinden. Wat bleek, is dat maar weinig mensen weten wat Web3 inhoudt, zelfs als ze ervan gehoord hebben.

De YouGov-Consensys-enquête ondervroeg iets meer dan 15.000 mensen in 15 landen met 32 vragen tussen 26 april en 18 mei. Ze werden gevraagd naar Web3, cryptocurrencies en hun mening over het huidige internetecosysteem.

Volgens het onderzoek gaf 24% van de respondenten wereldwijd aan op zijn minst bekend te zijn met Web3, maar slechts 8% zei er zeer bekend mee te zijn, en 16% zei er enigszins bekend mee te zijn. Daarentegen gaf 37% aan helemaal niet bekend te zijn met Web3.

Het concept van Web3 richt zich op het verhelpen van de problemen die gepaard gingen met Web 2.0, de tweede fase van het internet, die meer gebruikersinteractie mogelijk maakte. Voorstanders van Web3 vinden dat het huidige internet gebruikers niet genoeg controle geeft over hun persoonlijke gegevens, inhoud of privacy. In plaats daarvan vertrouwt het op gecentraliseerde bedrijven zoals Google of Amazon om dit te beheren.

Een verlangen om het internet te decentraliseren op een manier die de controle wegneemt bij grote bedrijven en weer teruggeeft aan de gebruikers, vormt de basis van de hoop van de Web3-generatie. Paradoxaal genoeg omarmen respondenten deze waarden grotendeels, zelfs als ze niet bekend zijn met de term Web3. Maar enthousiasme voor Web3 heeft tot op heden nog niet echt aangeslagen en blijft beperkt.

Ongeveer 67% van de respondenten zegt meer eigendom te moeten hebben over hun online inhoud. Slechts 38% van de ondervraagden zei dat ze voldoende vergoed worden voor wat ze online produceren. Zeven van de tien respondenten vinden dat gebruikers moeten delen in de winst die bedrijven op dit moment maken met hun gegevens. Wat privacy betreft, gaf 79% van de ondervraagden aan meer controle te willen over hun online identiteit.

De YouGov-Consensys-enquête publiceerde ook nieuwe bevindingen die een grotere bekendheid met cryptocurrencies lieten zien. Wat bleek, is dat 92% aangaf bekend te zijn met crypto, en 50% zei te begrijpen hoe ze werken. Echter, hoewel de kennis breder verspreid was, verschilde de omarming van crypto per regio.

Europese landen, Japan en Zuid-Korea waren sceptischer over crypto, iets wat volgens het onderzoek voortkomt uit het idee dat cryptocurrencies onbetrouwbaar of te speculatief zijn.

Ondertussen was de omarming sterker in Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen, wat volgens het onderzoek te maken heeft met de perceptie dat cryptocurrency een stabielere alternatief is dan lokale valuta.

Inderdaad, in sommige landen zoals Nigeria, een land met zowel de grootste bevolking als economie van Afrika, worden stappen gezet om het gebruik en de regulering van crypto uit te breiden. Er zijn echter ook landen zoals Argentinië, waar de inflatie erg hoog blijft, maar de autoriteiten optreden tegen crypto.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!