Bitcoin ETF komt naar Euronext Amsterdam

Nederland verwelkomt een nieuw beursgenoteerd beleggingsfonds (ETF) dat investeerders blootstelling biedt aan een mandje aandelen van Bitcoin-gerelateerde bedrijven. Het Bitcoin Equities ETF van de Franse investeringsmaatschappij Melanion Capital begon op 22 juni te handelen op de Euronext Amsterdam Effectenbeurs, en introduceert daarmee een op aandelen gebaseerde benadering van investeren in het Bitcoin-ecosysteem.

BTC NA is ontworpen om de Melanion Bitcoin Exposure Index te volgen, een op maat gemaakt mandje van Europese en Amerikaanse aandelen die nauw verbonden zijn met de marktprijs van BTC. De ETF voldoet aan het regelgevingskader van de Europese Commissie voor Instellingen voor Collectieve Belegging in Effecten (ICBE), dat wordt gebruikt voor het beheer en de handel in beleggingsfondsen.

ICBE-fondsen stellen beleggingsmaatschappijen in staat om handelsproducten te registreren en te verkopen in de hele Europese Unie door te voldoen aan regelgevende en beleggers-beschermingseisen. Jad Comair, CEO van Melanion Capital, zei dat de uitbreiding van het bedrijf naar de Euronext Amsterdam beurs Nederlandse investeerders een ‘gereguleerde en transparante oplossing’ biedt om blootstelling aan het Bitcoin-ecosysteem te krijgen. Het onderstaande werd aangegeven:

“De Nederlandse markt heeft een enorme interesse getoond in digitale activa, en we zijn verheugd om hen een mogelijkheid te bieden om toegang te krijgen tot deze spannende investeringsmogelijkheid binnen een gereguleerd kader.”

De Bitcoin Exposure Index van Melanion bestaat uit aandelen van bedrijven die ofwel aanzienlijke investeringen hebben in Bitcoin, ofwel cryptocurrency-exchanges en mining-operaties bezitten.

De index omvat onder andere MicroStrategy, dat onder leiding van Michael Saylor meer dan 140.000 BTC heeft verworven, ter waarde van meer dan $12,6 miljard vanaf april 2023. Coinbase en Robinhood zijn twee bekende handelsplatforms, terwijl mining-bedrijven zoals Riot, Marathon Digital en Hut8 ook deel uitmaken van de aandelenindex van Melanion.

Het bedrijf merkte op dat de BTC NA ETF gericht is op een correlatie met de marktprestaties van Bitcoin, hoewel er geen minimum correlatiedrempel is vastgesteld. Het Bitcoin Equities ETF van Melanion staat ook genoteerd op de Euronext Paris en Euronext Milan effectenbeurzen.

Bitcoin ETF’s waren in juni 2023 in het nieuws, met ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock die een aanvraag heeft ingediend voor een Bitcoin spot exchange traded fund (ETF) bij de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!