Ripple gaat samenwerken met de centrale bank van Colombia

Ripple Labs, een in San-Francisco gevestigde blockchain-onderneming, heeft een partnerschap aangekondigd met de centrale bank van Colombia, Banco de la República, om use-cases voor blockchain-technologie te verkennen en te implementeren. Deze samenwerking maakt deel uit van de derde fase van blockchain-experimenten onder leiding van het Ministerie van Informatie en Communicatietechnologieën (MinTIC).

Het pilotprogramma zal zich richten op het verbeteren van het hoogwaardige betalingssysteem van Colombia met behulp van het Ripple CBDC-platform, dat wordt aangedreven door het XRP Ledger – een energiezuinige en open-source blockchain. Het project zal lopen tot eind 2023 onder toezicht van de Directie Digitale Overheid van MinTIC.

De derde fase van de blockchain-experimenten van MinTIC heeft tot doel nationale en territoriale overheidsinstanties bekend te maken met het potentieel van blockchain-technologie door middel van praktijkexperimenten. De focus ligt op de snelheid, schaalbaarheid en transparantie van de technologie en hoe deze betalingssystemen en gegevensbeheer kan revolutioneren.

Het Ripple CBDC-platform, een end-to-end oplossing voor centrale banken, zal worden getest in een gecontroleerde omgeving zonder dat dit ten koste gaat van publieke middelen. De belangrijkste functionaliteiten van het platform zullen worden onderzocht om hun potentieel te begrijpen in het veilig en efficiënt verbeteren en aanvullen van processen binnen entiteiten.

James Wallis, VP van Centrale Bank Relaties en CBDC’s bij Ripple, benadrukte het transformerende potentieel van dit project. Hij verklaarde dat de vooruitstrevende aanpak van Banco de la República en MinTIC op het gebied van blockchain-innovatie nieuwe mogelijkheden zal bieden voor organisaties om te opereren in het digitale tijdperk.

Het partnerschap omvat ook Peersyst Technology, een referentietechnologiefirma voor de implementatie van blockchain-technologie in Latijns-Amerika. Ferran Prat, CEO van Peersyst Technology, benadrukte Ripple als een toonaangevende speler in de branche en een waardevolle bondgenoot bij het toepassen van het potentieel van de technologie van het hoogwaardige betalingssysteem bij Banco de la República.

Dit is echter niet de eerste keer dat Colombia het blockchain-netwerk van Ripple inzet. Zo heeft het vorig jaar ook al aangekondigd dat het de technologie ingezet heeft voor landregistratie, waarbij alles op de XRP Ledger werd geregistreerd. De oplossing werd in een jaar tijd gebouwd door de gezamenlijke inspanningen van Ripple en de ook al eerder genoemde partner Peersyst Technology.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!