Amerikaanse banken lenen bijna 200 miljard van Federal Reserve sinds mei

Er is veel vraag naar het leenprogramma van de Federal Reserve om Amerikaanse banken te ondersteunen, aangezien de aanvragen al bijna de $200 miljard aantikken.

Uit de meest recente gegevens van de Fed blijkt dat haar Bank Term Fund Program (BTFP) op 7 juni leningen heeft verstrekt voor een bedrag van $100,16 miljard, vergeleken met $93,61 miljard geleend in de week die eindigde op 31 mei.

BTFP werd uitgerold op het hoogtepunt van de bankencrisis om liquiditeit te verschaffen aan banken die moeite hebben om aan opnameverzoeken te voldoen. Het programma stelt banken in staat om hun activa, waaronder staatsobligaties en door hypotheken gedekte effecten, als onderpand te verpanden om toegang te krijgen tot aanvullende financiering. BTFP is ontworpen om te voorkomen dat een bank die activa in tijden van nood moet verkopen.

Het stijgende aantal leningen dat door de Fed via het BTFP wordt verstrekt, suggereert dat de banksector nog steeds dringend behoefte heeft aan aanvullende financiering om aan de verplichtingen van de deposanten te voldoen. Het geeft ook aan dat banken nog steeds de druk voelen van het krappe monetaire beleid van de Fed.

De centrale bank heeft de afgelopen 14 maanden 10 opeenvolgende renteverhogingen opgelegd, waardoor de referentierente naar 5,08% is gestegen – een niveau dat sinds 2007 niet meer is gezien.

Als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Fed zien banken die een paar jaar geleden schatkistpapier verzamelden toen de rentetarieven bijna nul waren, hun bezit in waarde dalen nu beleggers op zoek zijn naar nieuw uitgegeven Amerikaanse schuld die hogere rente betaalt.

Banken in de Verenigde Staten lijden naar verluidt 620 miljard dollar aan niet-gerealiseerde verliezen als gevolg van de snelle stijging van de rentetarieven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!