China biedt volledige steun aan BRICS

China heeft verklaard volledige steun te verlenen aan een uitgebreide uitbreiding van het BRICS-alliantie, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De aankondiging omvat ook het verwelkomen van nieuwe leden die “gelijkgestemd” zijn.

Het land is bereid om “meer gelijkgestemde partners” bij BRICS te betrekken, dat momenteel bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning.

Het door de staat gesteunde medium China Daily meldt dat Ning deze verklaring heeft afgelegd naar aanleiding van berichten dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro erop aandringt om Venezuela aan de groep toe te voegen:

“Als een belangrijk platform voor samenwerking tussen opkomende markten en ontwikkelingslanden, streeft BRICS ernaar multilateralisme te handhaven, de hervorming van het mondiale bestuurssysteem krachtig te bevorderen en de vertegenwoordiging en zeggenschap van opkomende markten en ontwikkelingslanden te vergroten.”

BRICS heeft dit jaar opzien gebaard door berichten dat het blok overweegt om zijn eigen goudgedekte valuta te lanceren in een poging de status van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta uit te dagen.

De volgende BRICS-top staat gepland voor augustus in Zuid-Afrika, en de leden zeggen dat ze een uitbreiding zullen bespreken, hoewel het niet duidelijk is of gesprekken over een gemeenschappelijke valuta op de agenda staan.

Volgens de Afrikaanse ambassadeur van BRICS, Anil Sooklal, hebben in totaal 13 landen nu officieel verzocht om zich bij de groep aan te sluiten.

De Chinese steun voor de uitbreiding van BRICS is een duidelijk signaal van de groeiende invloed van het economische bondgenootschap. Met de bereidheid om meer gelijkgestemde partners toe te voegen, wil China de representatie en stem van opkomende markten en ontwikkelingslanden versterken.

De mogelijke lancering van een goudgedekte valuta binnen BRICS zou een ambitieuze stap zijn om de dominante positie van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt uit te dagen. Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld de dynamiek van de mondiale economische orde beïnvloeden en de geopolitieke balans verder verschuiven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!