Miljardair Chamath Palihapitiya: Dollar blijft dominante reservevaluta

Miljardair Chamath Palihapitiya blijft vasthouden aan zijn overtuiging dat de Amerikaanse dollar zal blijven heersen als ’s werelds reservevaluta, ondanks de inspanningen van BRICS-landen om weg te bewegen van de USD.

In een nieuwe aflevering van de All-In Podcast zegt Palihapitiya dat hoewel de wereldwijde vraag naar Amerikaanse overheidsobligaties afneemt, hij benadrukt dat centrale banken over de hele wereld nog steeds Amerikaanse dollars opkopen.

De miljardair deelt een grafiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waaruit blijkt dat de Amerikaanse dollar sinds 1999 goed is voor 60% tot 70% van de valutareserves van centrale banken:

“Als je naar de IMF-gegevens kijkt… kun je niet alleen naar Amerikaanse staatsobligaties kijken. Je moet ook kijken naar de daadwerkelijke absolute dollarreserves.

Als je dat in de loop van de tijd bekijkt, schommelt het niet zo veel. Dus voor al die domkoppen die niet begrijpen hoe dit werkt, het gaat niet alleen om effecten. Het gaat ook om geld, en de daadwerkelijke hoeveelheid Amerikaanse dollars is niet zo veel veranderd.”

Volgens Palihapitiya zullen buitenlandse centrale banken en regeringen waarschijnlijk in de toekomst blijven investeren in Amerikaanse dollars, ook al zoeken BRICS-landen actief naar manieren om transacties af te wikkelen met behulp van een alternatieve valuta. Zo vertelt hij:

“De valutareserves nemen toe. Deze mensen verzamelen Amerikaanse dollars als een dolle… Wat ik zeg, is dat in het algemeen de ankervaluta voor regeringen en centrale banken de Amerikaanse dollar is geweest, nu is, en waarschijnlijk in de toekomst zal blijven.”

De miljardair benadrukt ook dat hij verwacht dat de dollar oppermachtig zal blijven, zelfs nu BRICS en andere landen proberen transacties in yuan af te wikkelen:

“Ik denk dat jullie steeds vergeten dat de yuan gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, dus het is een proxy-dollar.

Als je echt wilt loskoppelen, moet je eerst deze valuta vrij laten zweven. Ze hebben geen enkele wens om dat te doen, vooral niet op een moment waarop ze intern economisch imploderen. Dus je komt weer terug bij dit circulaire argument waarin alles terugkomt op de dollar.”

BRICS, opgericht door opkomende economieën om een alternatief te bieden voor de hegemonie van de Amerikaanse dollar, bestaat momenteel uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!