JPMorgan CEO Dimon: Stop tijdelijk met het verhogen van de rente

CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, voorspelt een pauze in de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar met een waarschuwing voor degenen die beleggen in risicovolle activa. In een nieuw interview met Bloomberg gaf Dimon, een criticus van crypto-valuta, aan dat het waarschijnlijk het juiste moment is om de renteverhogingen te pauzeren.

De CEO geeft echter aan dat de Fed na de pauze waarschijnlijk de rente weer zal moeten verhogen om de inflatie onder controle te houden, die volgens Dimon hardnekkiger zal zijn dan oorspronkelijk verwacht. Hij meldde het onderstaande:

“Mijn eenvoudige visie is dat ze op dit moment gelijk hebben om een pauze in te lassen. Er is een grote stijging geweest, ongeveer 500 basispunten.

Neem een pauze, maar ik denk wel dat het mogelijk is dat ze nog een beetje moeten verhogen, omdat inflatie wat hardnekkiger is. Ik denk dat mensen zich daarvan bewust beginnen te worden, wat betekent dat de rente nog iets verder omhoog kan gaan. Mensen moeten zich daar een beetje op voorbereiden, of je nu een financieel bedrijf bent of een vastgoedbedrijf.

Waar je ook op voorbereid moet zijn, is de volatiliteit die mogelijk wordt veroorzaakt door het terugschroeven van kwantitatieve versoepeling. We hebben nooit echt te maken gehad met kwantitatieve verkrapping. We hebben ruim 15 jaar kwantitatieve versoepeling gehad, en nu gaan we kwantitatieve verkrapping zien, en ik denk dat de gevolgen misschien wat harder zullen zijn dan mensen verwachten. Maar hopelijk komen we er doorheen en gaat het goed.”

In Dimon’s meest recente jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van JPMorgan gaf hij aan dat de grootste bank van de VS voorbereid is op mogelijk hogere rentetarieven en een langdurige inflatie. Dimon zei dat activa in het algemeen, inclusief crypto-valuta en “meme-aandelen”, de gevolgen zullen ondervinden van meer dan een decennium van kwantitatieve versoepeling (QE) en de snelle groei van de geldhoeveelheid. Hij voegde hieraan het volgende toe:

“Deze periode van QE heeft ook geleid tot buitengewone liquiditeit (en een sterk toenemende geldhoeveelheid) die ongetwijfeld heeft geleid tot hogere prijzen in veel beleggingscategorieën – van aandelen en obligaties tot crypto-valuta, meme-aandelen en vastgoed, onder andere. Belangrijk is ook dat dit heeft geleid tot een toename van bankdeposito’s van $13 biljoen naar $18 biljoen (en de inmiddels bekende ongedekte deposito’s van $6 biljoen naar $8 biljoen).

QE wordt nu teruggedraaid in kwantitatieve verkrapping (QT) terwijl de Fed worstelt met inflatie.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!