Fed verhoogt rente, maar wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

De Amerikaanse Federal Reserve heeft gisterenavond besloten om voor de 10e keer de rentetarieven te verhogen. Als gevolg hiervan maken veel investeerders zich zorgen over de gevolgen van deze stap voor de Bitcoin koers en de cryptomarkt in het algemeen, gezien hun gevoeligheid voor veranderingen in de rentetarieven.

Fed verhoogt tarieven voor de 10e keer sinds vorig jaar

Op 3 mei 2023 kondigde het Federal Open Market Committee (FOMC) een verhoging van 0,25% aan in het doelbereik voor de federal funds rate, waardoor het werd verhoogd tot 5 tot 5,25 procent.

De stap is een reactie op de fikse inflatie in de Verenigde Staten, met prijzen die met 5,0% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De kerninflatie, exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen, kwam in maart uit op 5,6%. Zo gaf Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, het volgende aan na de FOMC-bijeenkomst:

“Mijn collega’s en ik begrijpen de problemen die de hoge inflatie veroorzaakt. We blijven ons sterk inzetten om de inflatie terug te brengen tot ons doel van 2%.”

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

“Zonder prijsstabiliteit werkt de economie voor niemand”, legde Powell uit, waarbij hij de negatieve effecten van stijgende prijzen op de armste leden van de samenleving benadrukte. “We zijn bereid meer te doen als er meer monetaire terughoudendheid nodig is”, beloofde Powell.

Zoals gezegd is het de tiende keer sinds vorig jaar dat de Fed de rente verhoogt, als gevolg van de inspanningen van de centrale bank om de ongebreidelde inflatie onder controle te houden. De Fed streeft met name naar maximale werkgelegenheid en een inflatie van 2 procent.

Toch zullen de pogingen van de Fed om de inflatie onder controle te houden domino-effecten hebben op alle sectoren van de economie, inclusief crypto.

De invloed hiervan op de cryptomarkt

Renteverhogingen hebben over het algemeen invloed op snelgroeiende activa zoals technologieaandelen en cryptocurrencies, waardoor hun waarde wordt aangetast.

Met name een hogere rente maakt lenen duurder voor bedrijven en particulieren. Dit leidt op zijn beurt tot een vertraging van de economische groei en verminderde investeringen in risicovollere activa, zoals Bitcoin (BTC).

Bijgevolg hebben beleggers de neiging om hun focus te verleggen van snelgroeiende activa naar veiligere, rendementdragende beleggingen zoals obligaties en dividendaandelen.

Zal de Bitcoin koers hierdoor dalen?

De Bitcoin koers heeft over het algemeen negatief gereageerd op de eerdere renteverhogingen van de Fed. De koningsmunt heeft bijvoorbeeld onder verkoopdruk gestaan, zelfs vooruitlopend op de laatste FOMC-bijeenkomst.

Ondanks de gevoeligheid van crypto voor hogere rentetarieven, zal de impact van de laatste renteverhoging op de cryptomarkt waarschijnlijk beperkt zijn. Dit komt omdat de markt al op deze uitkomst anticipeerde.

Aangezien de renteverhoging was ingeprijsd, had de cryptomarkt zich waarschijnlijk aangepast aan de verwachte verandering in het monetaire beleid. Dit suggereert dat significante volatiliteit in de cryptomarkt na de aankondiging van de Fed minder waarschijnlijk is.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!