China gaat de globale financiële markten domineren, waarschuwt CEO van Coinbase

In een opiniestuk op 30 mei schreef de CEO van Coinbase dat de recente turbulentie in de cryptowereld “het verleidelijk kan maken voor beleidsmakers om het af te schrijven als een instabiele vermogensklasse.”

Dit is effectief wat Amerikaanse toezichthouders hebben gedaan, waarbij ze het grotere geheel over het hoofd hebben gezien door crypto te behandelen als een speculatief of gok-instrument in plaats van als een financiële technologische basis. CEO Brian Armstrong voegde hieraan het onderstaande toe:

“Het niet erkennen dat crypto veel meer is dan individuele transacties, brengt de eeuwenoude rol van Amerika als wereldleider op financieel gebied en als broeinest van innovatie in gevaar.”

“In een op-ed in @MarketWatch deel ik vandaag mijn mening waarin ik beleidsmakers aanmoedig om het grotere plaatje met betrekking tot crypto te zien. Het is belangrijk voor het leiderschap op technologiegebied en de nationale veiligheid van Amerika dat deze industrie (ten minste gedeeltelijk) in Amerika wordt opgebouwd.”

De boodschap is herhaald door verschillende leidinggevenden in de industrie en zelfs door een aantal invloedrijke senatoren. Tot nu toe is er echter niet naar geluisterd, aangezien de Securities and Exchange Commission (SEC) weigert te erkennen dat deze nieuwe vermogensklasse zijn eigen wetgeving nodig heeft. Armstrong voegde het volgende toe:

“Door beperkend beleid op te leggen, zorgt de VS onbedoeld voor een verplaatsing van crypto-innovatie naar het buitenland.”

Hij verklaarde verder dat Amerika en andere democratische landen te maken hebben met digitale systemen “gepromoot door een ambitieuze tegenstander, China.” China promoot zijn digitale platformen Alipay en Tencent wereldwijd via zijn Belt and Road-initiatieven, waarschuwde hij. Daarnaast is er de digitale yuan, de door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC), die krachtig wordt gepromoot door Peking. Bovendien streeft China ernaar om rechtstreeks de Amerikaanse dollar en zijn rol in de wereldhandel uit te dagen, aldus Armstrong. Hij meldde hierover:

“Gezien deze ontwikkelingen en China’s strategie om financiële technologie in te zetten ter bescherming van zijn eigen nationale belangen, mag het geen verrassing zijn dat Hongkong zich positioneert als een wereldwijde crypto-hub.”

China vormt de grootste bedreiging, maar ook andere landen zijn bezig met de implementatie van crypto-regelgeving. Dit omvat het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Japan, de Europese Unie, Australië en Singapore, die allemaal strijden om crypto-hubs te worden.

Het financiële systeem van de VS blijft echter achterlopen. De CEO van Coinbase onthulde verder dat de meerderheid van de Amerikanen van mening is dat het huidige financiële systeem niet in hun belang werkt. Uit enquêtes blijkt dat 70% gelooft dat hun kinderen er slechter aan toe zullen zijn als er niets verandert. Een snel oplopende nationale schuld (die nu geen grenzen kent) en een hoge inflatie treffen iedereen behalve de rijksten in Amerika. Hij waarschuwde:

“Als we vandaag tekortschieten, zal de volgende generatie Amerikanen daar de prijs voor betalen.”

Coinbase werd in maart bedreigd met juridische stappen door de SEC. Het bedrijf heeft om duidelijkheid over de regelgeving en een dialoog met de toezichthouder gevraagd, maar deze blijft muren opwerpen en beroepen afwijzen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!