Grote banken in paniek over CBDC-plannen VS

Econoom en voormalig Grieks minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft gezegd dat het huidige bankenregime in de Verenigde Staten terecht terughoudend is ten opzichte van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

In een opiniestuk voor Project Syndicate zei Varoufakis – die onderhandelingen leidde met de crediteuren van Griekenland tijdens de schuldencrisis van het land – dat de angst voor toekomstige CBDC’s vergelijkbaar is met de angst voor rookrestricties.

Net zoals sigarettenbedrijven de opkomst van rookrestricties betreurden, beschouwen JPMorgan en de andere Too-big-to-fail (TBTF) banken CBDC’s volgens Varoufakis als een door de overheid gestelde bedreiging voor hun bedrijf. Hij gaf het onderstaande aan:

“Ooit werd de hebzucht van tabaksbedrijven gekanaliseerd via libertaire verontwaardiging over de beperking van de vrijheid van rokers om kanker te kiezen.

Deze keer dient de verontwaardiging de belangen van bankiers die in paniek raken bij het vooruitzicht van Fed-accounts. Dimon en andere meesters van het TBTF-universum hebben gelijk om bang te zijn, want een Fed CBDC zou hun machtsuitbreiding bedreigen.

En bankiers over de hele wereld hebben gelijk om te vrezen dat veel van hun lucratieve diensten niet langer nodig zouden zijn. Met die diensten – het aanhouden van deposito’s, het verwerken van betalingen, enzovoort – ‘uitgeschakeld’, zouden ze plotseling niet langer de samenleving kunnen gijzelen.”

Varoufakis zei dat in tegenstelling tot wat velen geloven, CBDC’s niet per se de dystopische nachtmerrie zijn die veel critici ervan maken. Hij gelooft namelijk dat een CBDC-systeem veel meer privacy kan bieden en bestand kan zijn tegen tirannie in vergelijking met het huidige particuliere banksysteem. Hij gaf hierover het onderstaande aan:

“Het systeem dat Fed-accounts beheert, kan volledig anoniem worden gemaakt (net zoals crypto-accounts anoniem zijn en worden geïdentificeerd door een lange reeks cijfers) terwijl een afzonderlijk systeem onder toezicht van relevante autoriteiten kan controleren op illegale activiteiten zoals belastingontduiking en witwassen van geld. Zo kan een juiste en democratisch gecontroleerde uitrol van een CBDC de voordelen combineren van het versterken van belastinginning, het bestrijden van deflatie en het verbeteren van de bescherming tegen Big Brother (en zijn vele kleine broertjes).”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!