Coinbase vuurt terug richting SEC

De grote Amerikaanse cryptocurrency-beurs Coinbase heeft besloten om terug te vuren naar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in de lopende rechtszaak tegen de toezichthouder.

In een nieuwe 23 pagina’s tellende indiening bij het Derde Circuit van het Hof van Beroep van de Verenigde Staten beschuldigde Coinbase de SEC ervan aan beide kanten van zijn mond te praten en aan beide kanten ongelijk te hebben. Het vertelde de rechtbank dat het verzoek om een reactie over nieuwe regulering van digitale activa nog steeds gerechtvaardigd is.

De rechtszaak, vorige maand aangespannen door Coinbase, maakte gebruik van een schriftelijk bevelschrift (writ of mandamus), dat gerechtelijke stappen tegen federale functionarissen zoekt in “uitzonderlijke omstandigheden”.

Het doel van Coinbase is om een specifieke reactie van de SEC te verkrijgen met betrekking tot zijn eerdere verzoek om nieuwe regels met betrekking tot digitale activa. In het hart van het geschil ligt het langdurige debat over welke digitale activa als effecten moeten worden beschouwd en bijgevolg onderworpen zijn aan handelsregels van de SEC.

De SEC had de rechtbank eerder deze maand geïnformeerd dat de juridische actie van Coinbase “ongegrond” was en dat het nog meer tijd had om het oorspronkelijke verzoek te overwegen. Coinbase herhaalde echter zijn argument in de laatste indiening en beweerde dat de SEC al had besloten om zijn verzoek om nieuwe regels af te wijzen. Het bedrijf wees op openbare opmerkingen van SEC-voorzitter Gary Gensler, waaruit blijkt dat de instantie niet van plan is om op korte termijn regelgeving op te stellen. Het schreef het volgende:

“De woorden en daden van de SEC en haar voorzitter laten geen twijfel bestaan over de plannen van de instantie. De SEC heeft niet de intentie om op korte termijn een dergelijke regelgeving op te stellen, en dat besluit kan onbeperkt niet-herzienbaar zijn, tenzij de rechtbank het verzoek om een schriftelijk bevelschrift van Coinbase toewijst.”

Coinbase vs. SEC

Volgens Coinbase tonen de handhavingsmaatregelen van de SEC tegen het bedrijf aan dat het verzoek wordt genegeerd. Coinbase beschuldigde de toezichthouder er ook van andere verzoeken van de crypto-industrie jarenlang te negeren, wat wijst op een gebrek aan bereidheid om het probleem aan te pakken. De recente kennisgeving van onderzoek (Wells notice) die de cryptobeurs heeft ontvangen, wat wijst op een lopend onderzoek, heeft hun beweringen verder versterkt. De cryptobeurs betoogde dat deze handhavingsmaatregelen ervan uitgaan dat de effectenwetten duidelijk zijn en van toepassing zijn op digitale activa, waardoor aanvullende regelgeving overbodig is.

In de indiening benadrukte de cryptobeurs de urgentie van de kwestie en stelde dat tenzij de rechtbank hun verzoek om een schriftelijk bevelschrift toewijst, de beslissing van de SEC onherroepelijk kan blijven. Het bedrijf is van mening dat de acties en verklaringen van de SEC voldoende bewijs leveren van haar intenties, zodat er geen twijfel bestaat over haar standpunt ten aanzien van regelgeving voor digitale activa.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!