G7 moet een “einde te maken aan de weteloze cryptoruimte”, aldus FATF-voorzitter

Het is volgens het hoofd van de Financial Action Task Force (FATF) noodzakelijk dat de G7-landen het voortouw nemen om een “einde te maken aan de weteloze cryptoruimte”.

Cryptocurrencies moeten gereguleerd worden

De Groep van zeven (G7) moet het voortouw nemen bij het implementeren van aanbevelingen voor de bestrijding van witwassen, terrorisme en financiering van proliferatie, drong FATF-voorzitter T. Raja Kumar aan voor de top van de ontwikkelde economieën in Hiroshima, Japan, dit weekend.

Landen hebben vooruitgang geboekt bij het invoeren van de meeste FATF-normen, maar de voortgang bij de implementatie van de bijgewerkte vereisten met betrekking tot cryptomiddelen is “relatief slecht” geweest, merkte Kumar op in een artikel getiteld “Een einde maken aan de weteloze cryptoruimte”.

FATF heeft zijn wereldwijde normen voor het tegengaan van witwassen van geld (AML) en het bestrijden van de financiering van terrorisme (CTF) in 2019 uitgebreid naar cryptocurrencies. Het overgrote deel van de landen (73%) is echter nog steeds niet-nalevend of slechts gedeeltelijk nalevend.

“Deze onaanvaardbare situatie moet dringend worden aangepakt”, benadrukte het hoofd van de internationale organisatie. Zijn oproep komt nadat FATF in februari van dit jaar aankondigde dat meer dan 200 rechtsgebieden een actieplan hadden overeengekomen voor hun tijdige implementatie.

Risico’s blijven toenemen

T. Raja Kumar wees erop dat de risico’s die worden veroorzaakt door cryptomiddelen blijven toenemen. Hij verwees naar een recent rapport van FATF waarin de aanzienlijke toename van betalingen voor ransomware in de afgelopen jaren wordt benadrukt, die bijna uitsluitend gebruikmaken van cryptocurrencies. Crypto wordt ook gebruikt om sancties te ontwijken en fondsen te werven voor terroristische groeperingen, voegde hij eraan toe, en zei:

Terwijl de risico’s zijn toegenomen, blijven cryptomiddelen opereren in een praktisch weteloze mondiale omgeving.

“Landen moeten dringend actie ondernemen om weteloze ruimtes te sluiten”, benadrukte de voorzitter van FATF. Hij gaf ook toe dat crypto “uitdagend is om te reguleren” en merkte op dat veel regeringen geen ervaring of expertise hebben op dit gebied.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!