SEC verlaagt boete van LBRY met $44 miljoen

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vrijdag een rechtbank gevraagd om een boete van $22 miljoen die aan LBRY was opgelegd te verlagen, omdat het gedecentraliseerde publicatieplatform mogelijk niet in staat is om deze miljoenenboete te betalen. De financiële toezichthouder verzoekt de rechtbank nu om een lagere boete van $111.614 op te leggen, en tegelijkertijd de aparte eis om nog eens $22 miljoen aan onrechtmatig verkregen winsten te verbeuren te laten vallen.

Van een kale kip kan je niet plukken

Volgens de rechtbankdocumenten heeft de SEC deze beslissing genomen omdat LBRY “niet langer operationeel is, de activiteiten heeft gestaakt en niet over de financiële middelen beschikt om een hogere boete te betalen.”

De toezichthouder eiste oorspronkelijk $22 miljoen aan terugbetaling naast de civiele boete van $22 miljoen. In een schriftelijke verklaring vertelde LBRY CEO Jeremy Kauffman aan Decrypt dat de beslissing van de toezichthouder verre van een daad van welwillendheid was. Hij zei het volgende:

“De beslissing van de SEC om geen terugbetaling meer te eisen, moet niet worden gezien als een verandering van standpunt, maar puur als eigenbelang. De SEC dacht dat ze zouden verliezen en wilde een slecht precedent vermijden. Het is echter een positief teken voor LBRY dat dit alles binnenkort eindelijk voorbij kan zijn.”

Kauffman voegde eraan toe dat Odysee, een dochteronderneming van LBRY, nog steeds een goede toekomst heeft. Toch beweerde Kauffman dat het op blockchain gebaseerde mediaplatform bedreigd wordt door de SEC, samen met alle andere blockchain-bedrijven, en beschreef de acties van de toezichthouder als “willekeurig en vijandig”.

De verkoop van ongeregistreerde effecten

In november vorig jaar heeft de SEC haar zaak gewonnen tegen LBRY. Het bedrijf werd beschuldigd van de verkoop van niet-geregistreerde effecten in maart 2021, omdat de SEC beweerde dat de LBC-tokens van LBRY werden verkocht als beleggingscontracten en niet-geregistreerde effecten.

De toezichthouder betoogde dat de LBC-tokens werden verkocht voordat het netwerk van LBRY volledig was ontwikkeld om kapitaal op te halen en operationele kosten te dekken. Van juli 2016 tot februari 2021 ontving LBRY volgens de SEC $12,2 miljoen aan opbrengsten, bestaande uit contant geld en crypto, uit de verkoop van LBC.

Het gedecentraliseerde publicatieplatform stelde mensen in staat om geüploade content te bekijken door te betalen met LBC-tokens, die nog steeds worden verhandeld op cryptocurrency-beurzen zoals CoinEx en Hotbit, volgens CoinGecko. De waarde van de token is meer dan 99% gedaald ten opzichte van zijn hoogste waarde ooit van $1,60 in 2016.

Hoewel de SEC van mening is dat haar miljoenenboete niet langer gerechtvaardigd is, drong de toezichthouder er bij de rechtbank op vrijdag toch op aan om LBRY te verbieden in de toekomst niet-geregistreerde effecten te verkopen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!