El Salvador populairder dan ooit onder toeristen door Bitcoin?

Volgens de minister van toerisme van het land trekken toeristen in recordaantallen naar El Salvador. Dit nieuws komt naar buiten terwijl het Centraal-Amerikaanse land zijn pr-campagne opvoert om de wereld te laten zien dat het niet langer een klein achtergebleven gebied is dat geplaagd wordt door hypergewelddadige straatbendes, maar eerder een Bitcoin- en surfparadijs

Op donderdag plaatste president Nayib Bukele, de social media-savvy millennial leider van het land, een cinematografische video op Twitter waarin hij aankondigde dat El Salvador net 365 dagen zonder een enkele moord had gehaald. “El Salvador is vandaag ongetwijfeld het veiligste land in Latijns-Amerika,” aldus een dramatische stem in de video. AFP meldde echter dat het aantal “het totale aantal dagen zonder moorden sinds 2019” was in plaats van opeenvolgende dagen.

Minder moorden, maar meer toeristen

Minister van toerisme Morena Valdez voegde op Twitter toe dat het land tot nu toe één miljoen bezoekers had ontvangen dit jaar, iets wat tevens goed nieuws is voor de economie van het land.

Tot voor kort was El Salvador grotendeels onpopulair op de “gringo trail”, behalve bij hardcore surfers. Dat komt omdat het herhaaldelijk uit de lijst van de meest gewelddadige landen ter wereld viel. In 2015 stond het met minstens 6.640 moorden bovenaan de lijst van de meest moorddadige landen in het westelijk halfrond.

President Bukele heeft de zaken in het land echter omgedraaid door een historische strijd aan te gaan met de beruchte criminele groepen van El Salvador. Hij hoopt het land om te vormen tot een tech-hub. En Salvadoranen lijken tevreden met de ommekeer: Moorden zijn afgenomen en Bukele scoort regelmatig goed in peilingen.

Om dit kracht bij te zetten, is El Salvador in 2021 het het eerste land ter wereld geworden dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte. Zijn excentrieke leider is vervolgens op Bitcoin-koopjesjacht gegaan en bedrijven moeten de cryptocurrency nu bij wet accepteren.

Niet iedereen is echter positief

Maar mensenrechtenorganisaties hebben zijn misdaadbestrijdingsstrategie bekritiseerd en instellingen zoals de Wereldbank en het IMF hebben het idee van Bitcoin bekritiseerd. Echte gegevens zijn ook moeilijk te verkrijgen: Niemand anders dan de Salvadoraanse regering weet hoeveel moorden er echt zijn afgenomen – of hoeveel Bitcoin de regering bezit.

Toch is het effect van de Bitcoin- en surftoerismecampagne onmiskenbaar. Reisgidsengigant Lonely Planet beoordeelde El Salvador in november als één van de 11 beste landen om te bezoeken in 2023.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!