China ontwikkeld AI zonder moderne chips

De race om kunstmatige intelligentie (AI) te creëren gaat door, terwijl China doorgaat met de ontwikkeling van eigen AI zonder gebruik te maken van de nieuwste technologie uit de Verenigde Staten vanwege de huidige sancties.

Volgens een rapport van de Wall Street Journal bestuderen Chinese bedrijven AI-methoden om AI te ontwikkelen via zwakkere halfgeleiders, samen met combinaties van chips, om de afhankelijkheid van een enkel type hardware te omzeilen. Het rapport gaf aan dat onderzoekers en analisten geloven dat het creëren van alternatieven voor dergelijke chips moeilijk zal zijn voor Chinese tech-bedrijven, maar sommige experimenten hebben belofte getoond.

Sancties opgelegd door de VS tegen China in oktober 2022 hebben Chinese bedrijven de toegang ontzegd tot de meest geavanceerde chips op de markt. Dit omvat Nvidia’s A100-chips en de nieuwste versie, de H100, die de populairste opties zijn in de AI-ontwikkelingsscène. Op dit moment heeft de Chinese markt toegang tot Nvidia-chips A800 en H800, die alleen geschikt zijn voor kleinschalige AI-modellen.

In april kondigde de Chinese e-commerce gigant Alibaba aan dat het binnenkort een ChatGPT-concurrent zal lanceren genaamd Tongyi Qianwen. Alibaba is van plan de chatbot te integreren in haar suite van applicaties, waaronder haar werkplaats messenger DingTalk.

ChatGPT is het geesteskind van het in de VS gevestigde bedrijf OpenAI. De race om het beste en krachtigste AI-systeem te creëren is echter gaande, zelfs onder lokale Amerikaanse bedrijven. Microsoft heeft onlangs verschillende nieuwe op AI aangedreven functies uitgebracht voor haar bestaande chatbot Bing en webbrowser Edge, die naar verluidt concurreren met ChatGPT. Bovendien zou de AI-divisie van Google, DeepMind, worden geherstructureerd om de nieuwste AI-doorbraken te leveren.

Chinese autoriteiten hebben aangekondigd dat er een verplichte beoordeling komt van alle generatieve AI-services die in het land worden uitgebracht voordat ze publiekelijk mogen worden gebruikt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!