IMF: Detailhandel CBDC’s brengen onbekende risico’s met zich mee

De managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft beweerd dat een myriade aan onvoorzienbare gevolgen veroorzaakt kan worden door detailhandel centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s).

Kristalina Georgieva van het IMF was voorzichtig met betrekking tot detailhandel CBDC’s tijdens een interview op 1 mei op de Global Conference 2023 van het Milken Institute. Georgieva legde uit dat het IMF van mening is dat detailhandel CBDC’s veel meer ruimte voor fouten hebben dan groothandel CBDC’s. Zij gaf het volgende aan:

“We denken dat groothandel CBDC’s met vrij weinig ruimte voor ongewenste verrassingen kunnen worden ingevoerd, terwijl detailhandel CBDC’s het financiële systeem volledig transformeren op een manier waarvan we niet helemaal weten welke gevolgen het kan hebben.”

Detailhandel CBDC’s zijn door de staat gesteunde virtuele valuta’s die door centrale banken worden uitgegeven voor gebruik door consumenten en bedrijven. Groothandel CBDC’s worden op dezelfde manier door centrale banken uitgegeven, maar zijn ontworpen om financiële instellingen in staat te stellen reserve deposito’s bij een centrale bank te houden.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Het IMF werkt samen met ongeveer 50 landen om ervoor te zorgen dat de best practices worden toegepast, wat volgens Georgieva in de toekomst een grote invloed zal hebben op banken en economieën. Zij voegde eraan toe:

“We zijn bezig met landen, we werken nu met zo’n 50 landen over dit onderwerp. We zullen een zeer significante transformatie zien die voortkomt uit CBDC’s.”

Georgieva merkte op dat zelfs de Verenigde Staten nu bezig zijn met de ontwikkeling van CBDC’s, wat haar deed concluderen dat de toekomst van CBDC’s nu hier is:

“Zelfs in de VS, waar dat lange tijd geen onderwerp van groot belang was, is er nu betrokkenheid, en om de juiste reden. De toekomst is aangebroken.”

Het IMF kondigde op 12 april aan dat het een CBDC-handboek zal publiceren om centrale banken te helpen bij het ontwerp en de implementatie van CBDC’s. Het financiële agentschap van de Verenigde Naties zei dat de beslissing volgde op ongekende niveaus van interesse van landen over de hele wereld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!