Bitcoin fraudeur moet $3,4 miljard aan boete betalen

Een rechter heeft een recordboete van $3,4 miljard opgelegd in een frauduleuze zaak met Bitcoin, aangebracht door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission. In een persbericht van donderdag onthulde de CFTC dat Cornelius Johannes Steynberg, een Zuid-Afrikaanse staatsburger en CEO van Mirror Trading International Proprietary Limited (MTI), is veroordeeld tot het betalen van de boete voor zijn rol in een frauduleus commodity pool schema dat buitenlandse valutatransacties en Bitcoin omvatte.

Het schema omvatte een internationale multilevel marketing strategie die mensen verleidde om Bitcoin te doneren om lid te worden van een niet-geregistreerd commodity pool. Rechter Lee Yeakel heeft Steynberg opgedragen $1,73 miljard aan herstelbetalingen te betalen en nog eens $1,73 miljard aan civielrechtelijke geldstraffen.

Volgens de CFTC is dit het grootste frauduleuze schema met Bitcoin dat in elke CFTC-zaak is aangeklaagd en de hoogste civielrechtelijke geldstraf die in elke CFTC-zaak is opgelegd. Van mei 2018 tot maart 2021 accepteerde Steynberg 29.421 BTC van 23.000 mensen in de VS en in het buitenland. De BTC-voorraad was destijds meer dan $1,7 miljard waard, maar is momenteel ongeveer $867 miljoen waard.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

De CFTC ontdekte dat Steynberg al het verzamelde Bitcoin van de pooldeelnemers heeft verduisterd. Steynberg is aansprakelijk bevonden voor fraude in verband met transacties met buitenlandse valuta, registratieovertredingen, fraude door een gelieerde persoon van een commodity pool operator, en het niet voldoen aan commodity pool operator (CPO) voorschriften.

Daarnaast heeft Steynberg’s betrokkenheid bij de Commodity Exchange Act geleid tot een permanent verbod op zijn deelname aan enige handeling die in strijd is met de wet. Hij is ook permanent verbannen van handelen in enige CFTC-gereguleerde markten of het zich registreren bij de CFTC.

De CFTC diende aanvankelijk op 30 juni 2022 een civiele handhavingszaak in een federale rechtbank in voor fraude en registratieovertredingen tegen Steynberg. Hoewel de beklaagde vluchtte voor de Zuid-Afrikaanse wetshandhaving, is hij sinds december 2021 in Brazilië vastgehouden onder een INTERPOL-arrestatiebevel. Ondanks de afwezigheid van Steynberg bij zijn zaak, is hij aansprakelijk bevonden en veroordeeld tot het betalen van de record civiele geldstraf.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!