Analysebedrijf waarschuwt voor mogelijke Bitcoin bull trap

In een nieuwe blogpost waaschuwde het prominente crypto-analysebedrijf Santiment dat veel on-chain metrics voor Bitcoin (BTC) reden zouden moeten zijn voor bulls om voorzichtig te blijven.

Het bedrijf benadrukte met name dat het netwerk van Bitcoin niet dezelfde parabolische groei laat zien als in de bullmarkt van 2021, wat kan wijzen op een mogelijke bull trap.

Het bedrijf gaf aan dat bull traps optreden wanneer prijzen snel stijgen, maar nut niet, wat volgens hen gebeurde in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het bedrijf keek verder naar de hoeveelheid activiteit van unieke Bitcoin-adressen op ’s werelds toonaangevende blockchain. Het bedrijf zei dat Bitcoin niet dezelfde groei in adressen heeft als in de laatste bullmarkt. Het beschreef het als volgt:

“In tegenstelling tot het handelsvolume is het aantal unieke adressen dat interactie heeft op het BTC-netwerk op zijn minst licht gestegen. Desalniettemin is bij eerdere bullruns, zoals de meest recente in 2020 en 2021, het aantal unieke adressen van Bitcoin aanzienlijk meer gestegen dan nu. Sinds begin 2023 zijn de actieve adressen met +11% gestegen, terwijl de prijs van BTC met +65% is gestegen.”

Enlarged
Bron: Santiment

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Santiment keek ook naar de circulatiestatistiek van Bitcoin, of het aantal munten dat elke dag rondgaat, en stelde dat de statistiek momenteel minder bullish is dan aan het begin van het jaar, toen BTC bijna $16.000 bedroeg:

“Het aantal individuele tokens dat per dag wordt verplaatst, ziet er niet zo populair uit als het neefje van de statistiek, adresactiviteit. Na een tijdelijke stijging medio maart, net toen de markten hun dieptepunt bereikten, viel de oplage weer terug. Zo erg zelfs dat unieke tokens die per dag bewegen (gebaseerd op een 30-daags voortschrijdend gemiddelde) -6,4% is in vergelijking met waar het was op 1 januari, toen de prijs van Bitcoin slechts $16,7k bedroeg.

Enlarged
Bron: Santiment

Het analysebedrijf vervolgde met te stellen dat hoewel het mogelijk is dat Bitcoin een comeback maakt, de Bitcoin bulls nog steeds de on-chain-statistieken in de gaten moeten houden om te zien of ze tekenen van verbetering vertonen. Het sloot af met:

“Hoewel deze verschillen niet onmogelijk te overwinnen zijn, beperken ze de kans dat het netwerk succesvol blijft terugkeren naar de welvarende niveaus die we zagen voor BTC en alle cryptovaluta in oktober en november 2021 aanzienlijk.

Er zijn nog andere vitale signalen in de keten waar aandacht aan moet worden besteed, zoals whale-activiteit en MVRV (marktwaarde-tot-gerealiseerde waarde), die we consequent behandelen in veel van onze andere artikelen. Maar wat betreft fundamentele statistieken die historisch gezien betrouwbaar zijn, zou je zeker moeten streven naar on-chain utility-voorwaarden om te verbeteren als je op dit moment optimistisch bent over de cryptomarkten.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!