Lidmaatschapsaanvraag van Amerikaanse cryptobank afgewezen vanwege hoge risicofactor

De Federal Reserve Board heeft de lidmaatschapsaanvraag van Custodia Bank, Inc., een door de staat gecharterde speciale bewaarinstelling die zich richt op de cryptomarkt, afgewezen.

Het bestuur noemde zorgen over de machtsfactoren van Custodia op het gebied van management, financiën en bedrijven als redenen voor de weigering. De bank had op grond van sectie 9 van de Federal Reserve Act een aanvraag ingediend voor lidmaatschap van het Federal Reserve System, in een poging een “compliant bridge” te worden tussen het Amerikaanse dollarbetalingssysteem en het crypto-ecosysteem.

Managementfactor: Gebrek aan risicobeheersysteem en -controles

De beoordeling door de Federal Reserve Board van de lidmaatschapsaanvraag van Custodia bracht aanzienlijke tekortkomingen aan het licht in het risicobeheersysteem en de controles voor kernbankactiviteiten.

Deze tekortkomingen omvatten onvoldoende naleving van de Bank Secrecy Act (BSA) en Amerikaanse sancties, ontoereikende informatietechnologie, interne audit, financiële projecties en praktijken voor het beheer van liquiditeitsrisico’s.

Custodia heeft voorgesteld om haar activiteiten uit te breiden om zich bijna uitsluitend te concentreren op nieuwe crypto-gerelateerde activiteiten kort na goedkeuring voor lidmaatschap. De bank heeft echter nog geen voldoende risicobeheerkader ontwikkeld voor haar voorgestelde activiteiten.

Bovendien bevinden sommige producten die naar schatting belangrijke bronnen van inkomsten zijn zich nog in de “conceptualiseringsfase”, en beleid, procedures en processen met betrekking tot geplande crypto-activa-gerelateerde activiteiten bevinden zich nog in de vroege stadia van ontwikkeling, vooral op het gebied van naleving.

Als zodanig heeft Custodia niet kunnen aantonen dat het een niet-gediversifieerd bedrijf gericht op crypto-activa-gerelateerde activiteiten op een veilige en gezonde manier en in overeenstemming met de BSA- en Office of Foreign Assets Control (OFAC) -vereisten kon uitvoeren.

Gebrek aan diversificatie en afhankelijkheid van crypto-activamarkten

Het door Custodia voorgestelde bedrijfsmodel is bijna uitsluitend gebaseerd op het bestaan ​​van een actieve en levendige markt voor crypto-activa, waardoor het kwetsbaar is voor aanzienlijke volatiliteit.

Door de recente gebeurtenissen, waaronder de faillissementen van Celsius, Voyager, BlockFi en FTX, is duidelijk geworden dat de wereldwijde en grotendeels ongereguleerde of niet-conforme crypto-activasector niet stabiel is en dat ontwrichtingen in de sector kunnen leiden tot stress bij financiële instellingen gericht op het bedienen van de crypto-activasector.

Bovendien, hoewel Custodia voldoende kapitaal en middelen lijkt te hebben om de initiële operaties te ondersteunen, gaan de pro forma financiële overzichten ervan uit dat het zou zijn toegestaan ​​om deel te nemen aan verschillende nieuwe crypto-activa-gerelateerde activiteiten.

De Raad zou echter een aantal van die activiteiten aan Custodia verbieden, omdat Custodia niet heeft aangetoond dat zij de activiteiten op een veilige en integere manier kan uitvoeren en in sommige gevallen ook omdat de activiteiten voor een nationale bank ontoelaatbaar zouden zijn.

Zonder de mogelijkheid om deze crypto-gerelateerde activiteiten uit te voeren, is de financiële toestand, inclusief de toekomstige winstvooruitzichten van de instelling, onzeker.

Gezien de speculatieve en volatiele aard van het crypto-activa-ecosysteem, is de raad van bestuur niet van mening dat dit bedrijfsmodel in overeenstemming is met de doelstellingen van de Federal Reserve Act.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!