In Nederland een veilige cryptobeurs kiezen

Volgens Gracy Chen, algemeen directeur van Bitget.

Een op de zeven volwassen Nederlanders bezit cryptovaluta. Nederland is de thuisbasis van meer dan 160 blockchain startups en Nederlanders hebben 2,2 miljard euro in crypto geïnvesteerd. Het Nederlandse levensonderhoud van echte mensen hangt af van betrouwbare bedrijfspraktijken op de blockchain. Nu we bepaalde roekeloze Web3-imperia zien vallen, zijn projecten die op een gezonde basis van transparantie gebouwd zijn eenvoudiger te herkennen. Maar gezien de recente ondergang van een handvol bekende cryptobeurzen is het vertrouwen van veel “HODlers” flink aangetast.

Jarenlang waren gecentraliseerde beurzen (CEX) de meest toegankelijke manier om in crypto te stappen. Ze maakten de handel in cryptovaluta eenvoudiger en spraken nieuwe gebruikers aan. Nu moeten crypto-gebruikers de beveiligingsfuncties van deze platforms evenzeer in overweging nemen. Eenvoud en veiligheid zijn essentiële componenten van de ideale gecentraliseerde beurs.

De driekwart van de Nederlandse beleggers die vastbesloten zijn hun cryptobeleggingen voor de lange termijn aan te houden, moeten de veiligheid van de plaats waar ze hun activa aanhouden zorgvuldig evalueren. Aan de hand van drie criteria kunnen ze bepalen welke cryptobeurs het veiligst is: een bewijs van reserves, beschermingsfondsen en de bewaarneming van financiële middelen.

Bewijs van reserves

Na het FTX-debacle beseften de meeste gecentraliseerde beurzen dat ze bewijs van reserves moesten voorleggen. Een bewijs van reserves is de publiekelijk verifieerbare zekerheid dat de digitale activa op een gecentraliseerde beurs door een “store of value” worden gedekt. Als je ook maar één euro op een CEX stalt, moet er een equivalent van één euro aan reserves op die beurs staan totdat je erom terugvraagt. Als de totale hoeveelheid verifieerbare reserves op een CEX groter of gelijk is aan 100%, kan het platform bewijzen dat het geld van zijn gebruikers veilig is. Een bewijs van reserves zorgt voor transparantie op de CEX-markt.

Een bewijs van reserves kan op verschillende manieren worden geleverd. Een CEX kan het eigenaarschap van wallets of de hoeveelheid cryptovaluta die ze aanhoudt op een traditionele manier, zoals via een audit, aantonen. Een beurs kan ook een merkle-boom publiceren, die transacties en de eigendomsrechten van geld op een blockchain-grootboek kan aantonen zonder de adressen weg te geven van de wallets die het geld in kwestie aanhouden of verplaatsen.

Zijn de reserves van een CEX niet bewezen, wees dan voorzichtig met je geld.

Beschermingsfondsen

In welke mate is jouw platform van voorkeur op een zwarte zwaan voorbereid? Ingrijpende gebeurtenissen in de blockchain-sector zorgen ervoor dat nerveuze beleggers hun geld opnemen, en alleen al in 2022 vonden er talloze ingrijpende gebeurtenissen in de sector plaats – van UST die zijn koppeling met de dollar verloor en instortte tot de ondergang van beursplatform FTX en de bredere implicaties daarvan voor de hele sector. Elke grote gebeurtenis kan aanleiding geven tot een stormloop op de beurzen, en als ze niet voldoende liquide kapitaal achter de hand houden wanneer er een stormloop plaatsvindt, kan dit ertoe leiden dat de beurs kopje onder gaat.

Met een beschermingsfonds voor klanten laten gecentraliseerde beurzen zien dat ze speciale reserves hebben opgebouwd om in te zetten wanneer gebruikers massaal hun geld willen opnemen. Controleer of de beurs waarop je wilt gaan handelen een beschermingsfonds heeft.

De bewaarneming van financiële middelen

Ben je een grote belegger? Ervaren handelaren of mensen die veel crypto in bezit hebben, kunnen nagaan of de gecentraliseerde beurs diensten voor de bewaarneming van financiële middelen aanbiedt. Deze diensten stellen je in staat om activa in een aparte wallet met een eigen adres aan te houden en je geld in alle vrijheid in te zien en op te nemen.

Zelfs als je geen institutionele belegger bent, is de vraag of een CEX diensten aanbiedt voor de bewaarneming van financiële middelen een lakmoesproef voor hoe betrouwbaar de beurs is met grote geldbedragen. Als een beurs zijn gebruikers niet eenvoudig geld laat opnemen, zou er een alarmbel moeten gaan rinkelen.

De blockchain-sector staat nog in de kinderschoenen. Gezien de gebeurtenissen van 2022 is het niet verwonderlijk dat de media-aandacht naar de beveiliging van gecentraliseerde beurzen uitgaat. Beleggers in Nederland en daarbuiten die deze ontluikende sector graag ter hand willen nemen, moeten wanneer ze besluiten te investeren ook de risico’s begrijpen en een oogje in het zeil houden wat blockchain-hacks, de stabiliteit van de projecten en de waarde voor de gebruikers betreft. Met de steun van een beurs die prioriteit geeft aan de veiligheid van het geld van zijn klanten, kunnen de vooruitziende beleggers van vandaag zich bevrijden van de beperkingen van de traditionele financiële activaklassen en van een transparantere, veiligere en innovatievere manier van beleggen gebruik maken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!