FBI waarschuwt voor oplichters in play-to-earn games

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft gewaarschuwd voor de introductie van play-to-earn (P2E) games in schema’s die bedoeld zijn om geld te stelen van nietsvermoedende gebruikers. Op 9 maart heeft de instelling hierover een PSA uitgegeven, waarin wordt uitgelegd hoe criminelen gebruikers verleiden om geld in te zetten op play-to-earn games.

Criminelen leggen volgens de PSA contact met de geselecteerde slachtoffers om hun vertrouwen te winnen. Vervolgens verleiden ze hen om deel te nemen aan online play-to-earn games, die beloningen bieden voor hun acties en om geld in een cryptocurrency wallet te steken als een vorm van inzetmechanisme.

De beloning zijn evenredig met het aantal fondsen dat in de cryptocurrency-wallet is opgeslagen, waardoor gebruikers worden gestimuleerd om meer geld in te zetten om meer beloningen te krijgen. Vervolgens tonen de games valse beloningen die groeien in hun cryptocurrency wallet. Wanneer de gebruikers de beloningen willen opnemen, worden de wallets leeggehaald door de criminelen. Deze criminelen vragen vervolgens geld om de ‘gestolen’ crypto terug te halen.

De PSA heeft de FBI daarnaast een reeks aanbevelingen aangeboden om te voorkomen dat men het slachtoffer wordt van criminelen die dit soort schema’s gebruiken. De eerste heeft te maken met het scheiden van fondsen, waarbij het bureau adviseert om andere fondsen gescheiden te houden van een gaming wallet, die alleen voor gaming doeleinden moet worden gebruikt. Dit minimaliseert de impact van het verliezen van de portemonnee.

Een andere aanbeveling spoort gebruikers aan om hun vermeende winst te controleren met behulp van een block explorer van derden, om te verifiëren dat deze echt zijn en echt worden ontvangen in de wallet van welke cryptocurrency dan ook die wordt gebruikt. Tot slot worden gebruikers geadviseerd om te controleren welke sites toegang hebben tot fondsen in hun cryptocurrency wallets en om deze toegangen regelmatig in te trekken om verlies van fondsen door onbekende contracten te voorkomen.

Vorig jaar heeft de FBI verschillende PSAs uitgegeven, waaronder een waarschuwing voor een varkensslachter-scam in december en een andere die verband houdt met gedecentraliseerde financiën in augustus.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!