CPI-gegevens in de VS zorgen voor explosieve stijging van Bitcoin

Bitcoin (BTC) is op het moment van schrijven boven de $26.000 uitgestegen toen de gegevens van de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) gemengde inflatiesignalen lieten zien. Vlak na de publicatie van de CPI-cijfers van februari ontstond er veel volatiliteit.

De inflatie steeg met 6% op jaarbasis, terwijl het cijfer van maand op maand 0,4% was, beide in lijn met de verwachtingen. Items exclusief voedsel en energie stegen met 0,5%, iets hoger dan voorspeld. Het volgende werd gemeld op Twitter:

“US #inflatiegegevens min of meer in lijn. Feb Overall CPI +6% YoY vanaf 6,4% in jan, Core CPI 5,5% in Feb down vanaf 5,6% YoY in Jan.”

Bitcoin leek positief te reageren op de gegevens, waardoor de Federal Reserve niet vast kwam te zitten tussen hardnekkige inflatie en het vermijden van renteverhogingen te midden van een voortdurende bankencrisis. Venturefounder, een bijdragende analist bij on-chain analytics platform CryptoQuant, suggereerde als reactie hierop dat de markt nu uitkijkt naar een ‘pivot’ op hikes, wat een belangrijke stimulans is voor risicovolle activa in het algemeen. Hij gaf het onderstaande aan op Twitter:

“De markt: oh ja, grote overwinning op de strijd tegen inflatie! Geen renteverhogingen meer en de Fed gaat de rente met 50 BPS verlagen voor EoY 2023.”

“Als Powell het inflatiedoel van 2% verandert, wordt het de grootste rugbeweging door de Fed sinds de jaren 70 en wordt de USD van het goudstandaard gehaald.”

Trading resource Game of Trades betoogde desondanks dat de CPI nog niet laag genoeg was voor de Fed om agressief van koers te veranderen en acties te herhalen die volgden op de COVID-19-crash van maart 2020. Het volgende werd gemeld:

“De consensus krijgt het goed, aangezien de CPI op 6% komt. Maar het is niet laag genoeg om de Fed ruimte te geven om tijdens de voortdurende crisis agressief op te treden, zoals het deed tijdens C19.”

De CPI staat erom bekend dat het onvoorspelbare bewegingen in de prijs van BTC kan veroorzaken. Voorafgaand aan de CPI-uitgave werd er aanzienlijke verkoopzijde liquiditeit gepositioneerd op $25.000 en hoger, dit was het belangrijkste doelwit van bulls op lagere timeframes. BTC/USD brak verder door de belangrijke 200-periode bewegende gemiddelde weerstand op wekelijkse timeframes.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!