Gaat Elon Musk de markt redden?

Elon Musk is altijd een ondernemer geweest die buiten de gebaande paden denkt, en hij heeft onlangs de tech- en bankindustrie verrast door zijn interesse aan te kondigen om Silicon Valley Bank (SVB) te kopen om een digitale bank te creëren.

Dit nieuws komt na zijn aankoop van Twitter voor $44 miljard, waarbij hij zei dat het socialemediaplatform waarschijnlijk cashpositief zou worden. In december vorig jaar was ongeveer 95% van de deposito’s van Silicon Valley Bank niet verzekerd door de FIDC, volgens CNBC.

De bank bediende enkele van ’s werelds bekendste tech-investeerders en was een voorkeursverstrekker voor ondernemers en hun leidinggevenden.

Ineenstorting van SVB

De sluiting van Silicon Valley Bank door Californische regelgevers markeerde de op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis na het ten onder gaan van Washington Mutual tijdens de financiële crisis van 2008.

De plotselinge ineenstorting van de bank zorgde voor opschudding in de tech- en cryptogemeenschappen, aangezien talrijke bedrijven al hebben aangegeven blootgesteld te zijn aan de bank.

Minder dan twee dagen voor de sluiting had de bank Wall Street en haar depositohouders verrast met wanhopige pogingen om geld te lenen om een ineenstorting te voorkomen vanwege terugtrekkingsverzoeken en een scherpe daling van de waarde van haar beleggingen.

De New York Times meldt dat de bank samenwerkte met adviseurs over een mogelijke verkoop en de handel in haar aandelen had stopgezet na een scherpe daling.

Als ontvanger zal de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de activa van de bank verkopen om haar klanten, waaronder depositohouders en crediteuren, te vergoeden.

Klanten wier rekeningen het $250.000 verzekeringsplafond van de FDIC overschreden, zouden certificaten ontvangen voor hun onverzekerde fondsen, waardoor ze als een van de eersten in de rij zouden staan om terugbetaling te ontvangen uit de teruggevorderde fondsen terwijl de FDIC Silicon Valley Bank in receivership houdt, zelfs als dit slechts gedeeltelijk is.

Musk’s interesse in SVB

Musk’s interesse in SVB komt terwijl de nasleep van de ineenstorting van de bank nog steeds tal van cryptobedrijven treft. De mislukte cryptolener BlockFi, die in november faillissement aanvroeg in de nasleep van de ineenstorting van FTX, heeft naar verluidt $227 miljoen aan fondsen die niet verzekerd zijn door de FDIC bij SVB.

Bovendien kondigde Circle, uitgever van ’s werelds op één na grootste stablecoin USDC, aan dat een deel van de kasreserves die worden gebruikt om USDC te ondersteunen en de waarde ervan aan de Amerikaanse dollar te koppelen, bij SVB werden gehouden.

Musks potentiële overname van de SVB en de oprichting van een digitale bank zouden belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de tech- en banksector, alsook voor het bredere ecosysteem van de cryptocurrency.

Indien succesvol, zou de zet Musk in een positie kunnen brengen om het traditionele bankwezen te ontwrichten en innovatieve oplossingen te bieden aan klanten die ontevreden zijn met het huidige systeem.

De SVB is al tientallen jaren een belangrijke speler in de techindustrie en fungeert als kredietverstrekker en financieel adviseur voor veel van de meest succesvolle startups van Silicon Valley.

Bijna de helft van alle Amerikaanse startups met durfkapitaal was betrokken bij SVB, en 88% van Forbes’ 2022 next billion startups waren klanten van SVB. Voor de ondergang had het bedrijf $ 210 miljard aan activa en was het de 16e grootste bank in de Verenigde Staten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!