Elon Musk hint naar andere redenen achter ineenstorting van FTX

In reactie op een WSJ-artikel waarin stond dat de recente ineenstorting van FTX te wijten was aan het feit dat mensen het vertrouwen in oprichter Sam Bankman-Fried verloren, besloot Elon Musk te reageren op Twitter.

Hoewel het duidelijk is dat het verlies van klantengelden door de ondergang van FTX het vertrouwen naar SBF heeft beschadigd, gelooft Elon Musk dat er andere redenen waren voor de mislukking.

CTO David Schwartz en voorzitter Michael Saylor, beiden van respectievelijk Ripple en MicroStrategy, bespraken tevens de zaak. Volgens Schwartz was FTX een tijdbom die slechts iets sneller faalde dan mogelijk was. Aan de andere kant gelooft Saylor dat het verdwijnen van fondsen van klanten van de beurs de oorzaak is van het falen ervan.

FTX had een “zwart gat” in zijn financiën

Bankman-Fried is beschuldigd van frauduleuze activiteiten en slecht beheer van fondsen door betrokkenen op de cryptocurrency-markt. Er wordt beweerd dat zijn beurs geld van klanten gebruikte om trades uit te voeren met een hoog risico.

Vervolgens implodeerde het FTX-imperium van Sam Bankman-Fried, waarbij alarmerende discrepanties in de financiële rapportage en boekhouding van het bedrijf aan het licht kwamen.

Als gevolg hiervan nam Sam Bankman-Fried eerder deze maand ontslag als CEO terwijl het bedrijf Chapter 11 faillissementsbescherming zocht.

Volgens een verklaring van afgelopen weekend is cryptocurrency-beurs FTX zijn schuldeisers meer dan $3 miljard schuldig. De pas benoemde CEO van FTX, John Ray III, zei dat hij in zijn uitgebreide ervaring met juridische en bedrijfsherstructureringen nog nooit zo’n compleet falen van bedrijfscontroles en gebrek aan betrouwbare financiële informatie had gezien als bij FTX.

Op zaterdag kondigde de nieuwe CEO van de beurs ook aan dat ze van plan zijn hun imperium te verkopen of te herstructureren.