Reserve bank in Australië onthult voorgestelde CBDC use cases

De Reserve Bank of Australia heeft op 3 maart bekendgemaakt dat het 14 digitale valuta use cases heeft geselecteerd uit een groot aantal inzendingen van deelnemers uit de industrie. Brad Jones, assistent-gouverneur bij de RBA, zei dat de Australische centrale bank is aangemoedigd door de samenstelling van de aanbieders die zijn “uitgenodigd om deel te nemen aan de live pilot”.

Samenwerking tussen deelnemers uit de industrie en de centrale bank

De Reserve Bank of Australia (RBA), die de voordelen van een Centrale Bank Digitale Valuta (CBDC) heeft onderzocht, heeft onlangs de voorgestelde gebruiksscenario’s voor de digitale valuta aangekondigd, evenals de namen van de aanbieders die “zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de live pilot”. In een persverklaring zei de bank dat de gekozen gebruiksscenario’s werden geselecteerd uit een groot aantal inzendingen van deelnemers uit de industrie.

Brad Jones, assistent-gouverneur bij de RBA, werd in de verklaring geciteerd en prees de bereidheid van deelnemers uit de industrie om met regelgevers samen te werken.

Jones zei:

“We zijn verheugd over de enthousiaste betrokkenheid van de industrie bij dit belangrijke onderzoeksproject. Het is ook bemoedigend dat de use case aanbieders die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de pilot een breed scala aan entiteiten in het Australische financiële systeem omvatten, van kleinere fintechs tot grote financiële instellingen.”

Volgens Jones zal de pilot samen met de meer uitgebreide studie parallel worden uitgevoerd om “twee doelen te dienen”. Het eerste doel is om de industrie wat “hands-on learning” ervaring te bieden. Het tweede doel is om beleidsmakers te ondersteunen bij het begrijpen van “hoe een CBDC potentieel nuttig kan zijn voor het Australische financiële systeem en de economie”.

CBDC-ontwerpoverwegingen

Dilip Rao, CBDC-programmadirecteur bij het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC), zei dat het proces van “validatie van use cases” met deelnemers uit de industrie en regelgevers belangrijk is omdat het waarschijnlijk “verdere onderzoek zal informeren naar ontwerp-overwegingen voor een CBDC die mogelijk een rol kan spelen in een digitale economie”.

Ondertussen omvatten enkele van de door de RBA gekozen gebruiksscenario’s offline betalingen, betalingen voor bedrijfsobligaties en bewaring van fondsen. Zoals blijkt uit de verklaring, heeft de RBA ongeveer 14 use cases gekozen en meer dan acht geselecteerde aanbieders.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!