Miljardair Gundlach waarschuwt voor een pijnlijke volgende recessie

De CEO en CIO van het investeringsmanagementbedrijf DoubleLine, Jeffrey Gundlach, deelde vorige week zijn visie op de Amerikaanse economie in een interview met Yahoo Finance. Gundlach staat bekend als de Bond Koning nadat hij in 2011 op de cover van Barron’s verscheen als ‘The New Bond King’. Volgens Forbes is zijn netto waarde momenteel $2,2 miljard. Hij gaf het onderstaande aan:

“Het maakt niet uit of het een zachte landing of een harde landing is. Mensen vragen me altijd: ‘Hoe erg gaat de recessie zijn?’ Het maakt niet uit, zolang we in een recessie terechtkomen, moet je een bepaalde mate van bescherming hebben. We kunnen enkele echt interessante, pijnlijke uitkomsten zien die komen in de volgende recessie, of deze nu zeer ernstig is of niet.”

Gundlach merkte op dat één indicator die het startsein geeft voor een recessie, is wanneer de werkloosheidscijfers hun 36-maanden, het driejarig voortschrijdend gemiddelde overschrijden. Hij benadrukte het volgende:

“We zijn daar ver van verwijderd, maar dat gebeurt niet aan het begin van een recessie. Als dat gebeurt, suggereert het dat je te maken hebt met meer een harde landing-type recessie.”

Gundlach legde uit dat de Federal Reserve, op een indirecte manier… in zekere zin een recessie voorspelt omdat ze in december zeiden dat het werkloosheidspercentage dit jaar zou eindigen op ongeveer 4,6%, een stijging van 100 basispunten. Hij voegde eraan toe:

“Historisch gezien heb je bij een stijging van meer dan 50 basispunten in het werkloosheidspercentage nooit een recessie kunnen voorkomen.”

“Als je probeert om nooit een significante neergang in de economie te hebben – Fed to the rescue, nulrente, kwantitatieve versoepeling – dan probeer je elk soort harde landing te vermijden. Die activiteit schendt Gundlachs regel van financiële fysica, en dat is dat de frequentie van problemen maal de ernst van problemen gelijk is aan een constante.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!