SEC benoemt crypto-activa als topprioriteit voor dit jaar

De afdeling onderzoeken van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) noemdecrypto-activa” en andere opkomende technologieën als topprioriteit voor dit jaar. In de openbare takenlijst van de afdeling stond het volgende:

“De afdeling zal onderzoeken uitvoeren van broker-dealers en RIA’s die opkomende financiële technologieën gebruiken of nieuwe praktijken toepassen, inclusief technologische en online oplossingen om te voldoen aan de eisen van compliance en marketing en om beleggersaccounts te onderhouden.”

Die onderzoeken zullen zich richten op de vraag of bedrijven die zich bezighouden met digitale activa “hun respectieve zorgstandaarden voldeden en volgden bij het doen van aanbevelingen, doorverwijzingen of het verstrekken van beleggingsadvies”, en of ze voortdurend hun eigen nalevings-, openbaarmakings- en risicobeheerpraktijken herzien. SEC-voorzitter Gary Gensler zei het volgende in een verklaring:

“In een tijd van groeiende markten, evoluerende technologieën en nieuwe vormen van risico, blijft onze onderzoeksafdeling investeerders beschermen. Bij het uitvoeren van de prioriteiten voor 2023 zal de divisie helpen de naleving van de federale effectenwetten en -regels te waarborgen.”

De onderzoeksafdeling zal zich er ook op toeleggen dat beleggingsadviseurs zich houden aan een nieuwe marketingregel die de commissie vorig jaar heeft ingevoerd en die het gebruik van getuigenissen en aanbevelingen bij het promoten van investeringen beperkt. De SEC heeft spraakmakende zaken vervolgd met betrekking tot goedkeuring door beroemdheden van digitale activa.

Andere agendapunten die van toepassing kunnen zijn op bedrijven die zich bezighouden met digitale activa, zijn onder meer onderzoeken van de fiduciaire plichtsvervulling van investeringsadviseurs en een beoordeling van cyberbeveiligingspraktijken door broker-dealers, investeringsadviseurs en andere registranten. Het fiduciaire stuk omvat of ze de risico’s goed inschatten, hoe ze de bewaring van activa uitvoeren en hoe adviseurs omgaan met belangenconflicten.