Bitcoin koers beleefde zijn beste januari in 10 jaar tijd

De prijs van de nummer een cryptocurrency van dit moment, Bitcoin (BTC), beleefde in 2023 zijn beste maand januari in een decennium, met een stijging van ongeveer 40% ten opzichte van zijn recente lows. Het is tevens de beste maand sinds de Bitcoin koers in oktober 2021 een stijging van ook ongeveer 40% doormaakte.

Volgens marktgegevens ligt de prijs van de vlaggenschip-cryptocurrency momenteel rond de $23.783, nadat de maand januari rond de $23.000 eindigde, het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar.

Christopher Newhouse, een optiehandelaar bij cryptocurrency market maker GSR, werd geciteerd door Yahoo Finance en zei dat de markt januari begon met “een explosieve prijsactie in de week van de CPI [Consumer Price Index] print van december”. Volgens de analist keerde de vraag aan de koperszijde van institutionele beleggers terug in de eerste twee weken van het jaar, wat leidde tot liquidaties van shortsellers.

In de 12 dagen die volgden op het inflatierapport van december, uitgebracht op 12 januari, werden voor ongeveer $1,3 miljard aan shortposities geliquideerd, wat neerkomt op ongeveer $611 miljoen exclusief longposities. In de afgelopen week is het tegenovergestelde gebeurd, met $331 miljoen aan longposities geliquideerd.

Volgens analisten zou de volgende etappe van Bitcoin kunnen komen na het besluit van de Federal Reserve om de maandelijkse rente deze week te verhogen, waarbij van de centrale bank wordt verwacht dat ze de rente met 25 basispunten zal verhogen terwijl het de inflatie in toom probeert te houden.

In januari steeg de Fear & Greed Index van Bitcoin, die dient als een aggregaat voor het vertrouwen van beleggers en de houding ten opzichte van de markt, tevens voor het eerst in bijna een jaar tijd naar “hebzucht”.

De index, die meerdere bronnen gebruikt, waaronder sociale media, om een ​​relatief getal te produceren dat het beleggerssentiment weerspiegelt, is gestegen van 6 toen BTC vorig jaar onder de $18.000 zakte. Volgens de index is het gedrag op de cryptocurrency-markt “erg emotioneel” en worden mensen “hebzuchtig als de markt stijgt, wat resulteert in FOMO (Fear of missing out).”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!