Strateeg waarschuwt voor renteverhoging tijdens aankomende FOMC-meeting

Tijdens de eerste maand van 2023 kenden aandelen, edelmetalen en cryptocurrencies een stijging, maar marktanalisten merken op dat de markten in de niet al te verre toekomst zouden kunnen afnemen als de Amerikaanse Federal Reserve volhardt in haar ruime verkrappingsbeleid en renteverhogingen.

Op 1 februari 2023 staat er een FOMC-meeting gepland om een beslissing te nemen die naar verwachting de handelsvoorwaarden in de toekomst sterk zal beïnvloeden. Hoewel marktanalisten anticiperen op renteverlagingen, geloven sommigen dat de Federal Reserve zal volharden in het verhogen van de rente. Zo gaf Chris Vermeulen, oprichter en chief investment officer van The Technical Traders, aan dat hij rekening houdt met een daling van de S&P 500-waarden met 37% ten opzichte van de huidige stand.

Wat is houdt een renteverhoging in?

Verhoging van de federal funds rate is een beleid van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten. Het betekent dat de rente die de Federal Reserve aan andere banken leent, verhoogt wordt. Dit heeft gevolgen voor de gehele economie, omdat banken dan ook hogere rentes gaan vragen voor het uitlenen van geld aan consumenten en bedrijven. Hierdoor zullen consumenten en bedrijven minder geld uitgeven, waardoor de economie vertraagt.

Aandelen zullen dalen, terwijl goud en zilver zullen schitteren

In een gesprek met David Lin, presentator en producer bij Kitco News, zei Chris Vermeulen, oprichter en chief investment officer van The Technical Traders, dat aandelen aan een correctie toe zijn. Hij beschreef het als volgt:

“Ik denk eerlijk gezegd dat de S&P 500 nog eens ongeveer 37 procent zou kunnen dalen ten opzichte van de huidige niveaus. Dat is genoeg om veel schade aan te richten, veel stress, veel faillissementen, noem maar op.”

Vermeulen verwacht daarentegen dat goud en zilver de hele bearish markt zullen schitteren. “Dit is wanneer edelmetalen en mijnwerkers opstijgen”, benadrukte Vermeulen terwijl hij de marktcycli besprak.

Vermeulen is niet de enige investeerder die denkt dat goud en zilver een vlucht gaan nemen. In december 2022 zei de beheerder van de AuAg ESG Gold Mining ETF, Eric Strand, dat goud in 2023 een nieuw record zal bereiken en dat centrale banken zoals de Federal Reserve zullen draaien om renteverhogingen. Strand gaf het volgende aan:

“Het is onze mening dat centrale banken hun renteverhogingen zullen doorvoeren en in 2023 versoepelend zullen worden, wat de komende jaren een explosieve beweging voor goud zal ontketenen. We geloven daarom dat goud 2023 minstens 20% hoger zal eindigen, en we zien ook dat mijnwerkers het met een factor twee beter doen dan goud.”

Hoewel goud in opkomst is en de verwachtingen voor 2023 hooggespannen zijn, heeft Harry Dent, de oprichter van HS Dent Investment Management, een tegendraads beeld van de prestaties van goud dit jaar. Dent voorspelt dat het gele edelmetaal de komende 18 maanden $900 tot $1.000 zou kunnen verliezen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is een digitale valuta die nog steeds een nieuwe en onzekere belegging is. Een verhoging van de federal funds rate kan leiden tot een verandering in de vraag naar Bitcoin. Als mensen minder geld uitgeven omdat ze hogere rentes moeten betalen, kunnen ze minder geneigd zijn om in nieuwe en onzekere beleggingen te stappen, zoals Bitcoin. In plaats daarvan kiezen ze vaak voor minder risicovolle beleggingen, zoals obligaties, die ze veiliger vinden.

Echter, aangezien Bitcoin een volatiele en onzekere belegging is, is het effect op de prijs niet voorspelbaar. In feite is het effect van verhoging van de rente op Bitcoin niet algemeen vastgesteld en hangt het af van veel verschillende factoren, zoals de globale economie, politieke onzekerheid en de vraag naar andere beleggingen. Bovendien is Bitcoin nog steeds een nieuwe en onzekere belegging, waardoor het moeilijk is om precies te voorspellen hoe verhoging van de rente de prijs zal beïnvloeden. Het is echter wel de verwachting dat het deze keer een negatief effect zal hebben op de Bitcoin koers.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!