Rusland gaat wellicht mining verbieden

Adviseurs van de Kremlin hebben voorgesteld om particuliere mining van crypto’s in Rusland, of in sommige regio’s, te verbieden. Het motief voor het voorstel is het voorkomen van branden in woonhuizen. Amateurminers hebben de schuld gekregen van de hoge belasting van het elektriciteitsnet, die storingen en black-outs veroorzaakt.

Energie-experts willen mining verbieden

Het Energiecomité van de Staatsraad, een adviesorgaan van de Russische president, heeft aanbevolen een verbod in te stellen op het minen van digitale valuta in woonwijken. De leden geloven dat de maatregel het brandgevaar zal verminderen, meldden lokale media.

Het idee is om de productie van cryptocurrencies volledig te verbieden in flatgebouwen en huizen in het land, of in ieder geval in delen van Rusland waar een energietekort heerst. Onder hen zijn Moskou en de Moskouse Oblast, de regio die grenst aan de Russische hoofdstad.

De crypto-gerelateerde activiteit, die een bron van extra inkomsten is voor veel gewone Russen, vooral op plaatsen met toegang tot goedkope elektriciteit, is nog niet gereguleerd. Een daartoe strekkend wetsontwerp is momenteel in behandeling bij de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement.

De energiedeskundigen stelden ook voor dat de federale regering regionale autoriteiten de bevoegdheid geeft om extra belastingen te heffen op het minen van cryptocurrency, onthulde het dagblad Izvestia in een verslag, waarin het de notulen citeerde van een vergadering van de commissie die medio december werd gehouden.

Het is een logische stap

Anton Tkachev, lid van de Doema-commissie voor informatiebeleid, informatietechnologieën en communicatie, vindt het een logische stap om het minen in woonwijken en energiearme regio’s te verbieden, aangezien industriële miningbedrijven al grote hoeveelheden energie verbruiken.

Hij benadrukte ook dat energiezekerheid een acuut probleem is, vooral voor kleine steden met onvoldoende budget om het juiste herstel en onderhoud van energiesystemen en -faciliteiten te financieren. Wat particuliere woningen betreft, bestaat ook het risico dat de miningapparatuur brand veroorzaakt, voegde de wetgever eraan toe.

Het Russische ministerie van Energie, dat de wettelijke regeling van cryptomining ondersteunt, merkte op dat distributienetwerken in woonwijken niet zijn ontworpen om de overbelasting als gevolg van het minen van munten in huishoudens op te vangen, zoals de Russische energiebedrijven aangaven.

Irkutsk Oblast is de hotspot van Rusland geworden voor het thuis minen, omdat bewoners profiteren van een van de laagste elektriciteitstarieven van het land, gesubsidieerd voor de bevolking, en crypto farms opzetten in kelders en garages. Volgens berichten in de media is alleen al in de eerste helft van 2022 bij 23 branden in de regio mining hardware gevonden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!