Glassnode: De Bitcoin bearmarkt is voorbij

We zitten nu al een tijdje in een bearmarkt waar geen einde inzicht van was. Daarentegen heeft Bitcoin (BTC) nu een behoorlijke beweging omhoog gemaakt; nu beweert blockchain analytics bedrijf Glassnode zelfs dat de bearmarkt voorbij is.

Glassnode gebruikte drie verschillende onchain indicatoren om te beweren dat de bearmarkt voorbij is. Om te beginnen keken ze naar de stablecoin supply ratio (SSR), die de rotatie van kapitaal tussen Bitcoin en stablecoins bijhoudt.

Een stijgende SSR suggereert dat investeerders de sprong wagen door stablecoins te gebruiken om BTC te kopen.

Volgens Glassnode laat de metriek zien dat kapitaal roteert naar Bitcoin vanuit stablecoins, wat doet denken aan het laatste hoofdstuk van de 2018/2019 bearmarkt. Zo vertelt het analyticsbedrijf:

“Momenteel constateren we een aanzienlijke overdracht van kapitaal naar de Bitcoin-activa, verwant aan de schemering van de bearmarkt van 2018 en de afgeronde top van 2021.”

Bron: Glassnode/Twitter

Ten tweede wijst Glassnode ook op de gerealiseerde winst-waardeverhouding (RPV) van Bitcoin, die de winstnemingen in de markt afzet tegen de netwerkwaardering. Op basis van de gegevens van Glassnode heeft de RPV nu de niveaus bereikt die de bodems van de bearmarkten van 2015 en 2018 markeerden, en is hij daar weer vanaf gestuiterd. Over de RPV-ratio meldt Glassnode:

“De RPV-ratio is ingestort tot eerdere dieptepunten in de cyclus, wat suggereert dat veel van de uitbundigheid van de bull is verdwenen.”

Bron: Glassnode/Twitter

Ten slotte is de derde indicator die volgens Glassnode suggereert dat de Bitcoin bear market voorbij zou kunnen zijn, de hoeveelheid BTC die met verlies wordt aangehouden. Uit de gegevens van de firma blijkt dat weken geleden het aanbod in verliesmetriek bijna hetzelfde niveau bereikte als eind 2018, toen Bitcoin een dieptepunt bereikte.

Sindsdien zijn er miljoenen BTC verhandeld, wat wijst op de intentie van marktdeelnemers om een prijsvloer in te stellen. Zo vertelt Glassnode:

“Sinds de dieptepunten in de markt die tijdens de ineenstorting van FTX werden bereikt, zijn in totaal 4,283 miljoen BTC teruggekeerd naar een ongerealiseerde winst.

Dit geeft een indicatie van het volume aan Bitcoin dat is verhandeld en tussen $15.500 en $22.300 van eigenaar is veranderd.”

Bron: Glassnode/Twitter

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!