Beleggers klagen Gemini aan vanwege fraude

Beleggers bij de beurs Gemini in New York klagen het bedrijf en zijn oprichters – Cameron en Tyler Winklevoss – aan wegens fraude.

Gemini wordt aangeklaagd

In een collectieve rechtszaak wordt beweerd dat het bedrijf de Exchange Act schendt. Een klacht werd ingediend tegen Gemini en zijn oprichters in het Amerikaanse Southern District van New York, waarbij het Earn Program van het bedrijf, dat tot 7,4 procent rente biedt aan handelaren die eraan deelnemen, centraal staat. Het programma stopte alle aanbiedingen in de maand december van 2022, wat betekent dat alle beleggers die nog geld hadden binnen de grenzen ervan plotseling niet meer bij hun fondsen konden komen.

Het Earn Program werd naar verluidt stilgelegd vanwege de banden van het bedrijf met de nu gevallen FTX exchange, die eind november faillissement aanvroeg na klachten over een liquiditeitskrapte op sociale media. FTX zou meer dan 10 miljard dollar aan digitale fondsen van klanten hebben uitgeleend aan Alameda Research, een ander bedrijf dat werd opgericht door FTX-topman Sam Bankman-Fried.

De val van FTX leidde tot negatieve effecten voor Genesis Global, een institutionele cryptofirma en partner van Gemini. Twee van de eisers die in het gerechtelijk dossier worden genoemd – Max. J. Hastings en Brendan Picha – beweren dat Gemini de activa in het Earn Program niet heeft geregistreerd als effecten, zoals ze dat volgens de huidige monetaire wetgeving in de VS moesten doen. De aanklacht luidt als volgt:

“Toen Genesis in financiële moeilijkheden kwam [als gevolg van] een reeks ineenstortingen in de cryptomarkt in 2022, waaronder FTX Trading Ltd. (“FTX”), kon Genesis de crypto-activa die zij van Gemini Earn-investeerders leende niet teruggeven.”

Om te zeggen dat Gemini het moeilijk heeft gehad, zou iets van een understatement zijn. Zoals veel cryptobedrijven is de onderneming het slachtoffer geworden van veel van de bearish omstandigheden die nu dagelijks te zien zijn binnen de grenzen van de digitale valuta ruimte. Zozeer zelfs dat Gemini in de zomer van 2022 gedwongen werd ongeveer tien procent van zijn personeel te ontslaan.

Het bedrijf kreeg kritiek toen aan het licht kwam dat het bedrijf veel van zijn werknemers liet gaan via Zoom calls in plaats van hen persoonlijk het nieuws te brengen.

Het bedrijf is veel geld verschuldigd

Daarnaast zou Gemini ook bijna $1 miljard tegoed hebben van Genesis. Dit laatste bedrijf had ongeveer $2,8 miljard aan verschillende leningen, waarvan er een afkomstig is van Genesis, maar het bedrijf zette afgelopen november een bericht op Twitter dat als gevolg van de bevroren markt en problemen met FTX, alle aflossingen op leningen werden gepauzeerd vanaf 16 november 2022.

Bij het ter perse gaan is het onduidelijk wanneer en zelfs of de onderneming van plan is haar betalingsprocessen voor leningen weer op te starten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!