Het World Economic Forum (WEF) heeft gisteren een “toolkit” uitgebracht voor gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s), waar meer dan 100 experts aan bij hebben gedragen. Het document is bedoeld om “een startpunt te bieden voor DAO’s om effectieve operationele, bestuurlijke en juridische strategieën te ontwikkelen”.
De zogenaamde toolkit van 37 pagina’s is verklarend van aard, met beknopte maar encyclopedische vermeldingen over DAO’s en aanverwante onderwerpen. Het beschreef de toolkit als “een reeks aanpasbare middelen voor de belangrijkste belanghebbenden om het volledige potentieel van deze opkomende vorm te helpen realiseren.” DAO’s hebben “het potentieel om veel van de tekortkomingen van het traditionele bedrijf aan te pakken en tegelijkertijd een rechtvaardiger bestuur en operaties te realiseren”, aldus het document.
De discussie begint met een sectie met de titel “Wat zijn DAO’s” en gaat verder met DAO-operaties, bestuur en juridische structuren. Dat werd gevolgd door aanbevelingen voor elk van die gebieden, die ook in een discussievorm werden gegeven en de neiging hadden enigszins algemeen. Het gaat verder met:
“Het creëren van adequate beleids- en wettelijke kaders voor DAO’s is cruciaal om de voordelen te realiseren en de risico’s van deze nieuwe organisatievorm te beperken. Het creëren van dergelijke regimes wordt bemoeilijkt door het bestaan van verschillende voorstellen, zoals het Crypto-Asset Reporting Framework voorgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de US Infrastructure Bill, die concurrerende vereisten voor DAO’s zouden kunnen creëren.”
Dit is niet de eerste blik die WEF op DAO’s heeft genomen, of zelfs maar de eerste toolkit. Het WEF heeft in juni 2021 de “Decentralized Finance: (DeFi) Policy-Maker Toolkit” gepubliceerd en in juni 2022 een vervolgrapport. Het zal dan waarschijnlijk ook doorgaan met het bepalen hoe deze nieuwe vorm van juridische structuur gereguleerd moet gaan worden.