New York aangeklaagd voor het toestaan van Bitcoin-mining

Naar aanleiding van de toestemming van de NYPSC voor een door fossiele brandstof aangedreven installatie voor Bitcoin-mining, heeft Fortistar veel klachten gekregen. Deze specifieke miningoperatie zou namelijk in een van de energiecentrales van Fortistar worden geïnstalleerd. Als gevolg hiervan hebben activisten een rechtszaak aangepannen tegen de volgende organisaties:

  • The New York State Public Service Commission,
  • Fortistar North Tonawanda, LLC,
  • North Tonawanda Holdings, LLC,
  • Een Canadese cryptocurrency-mining bedrijf, genaamd Digihost International, Inc.

De twee milleuorganisaties achter deze rechtszaak, Clean Air Coalition of Western New York en de Sierra Club, hebben in Earthjustice een krachtige bondgenoot gevonden die als hun juridisch adviseur zal optreden.

In strijd met de klimaatwet

De reden voor de aanklacht was dat de New York Public Service Commission een elektriciteitscentrale van Fortistar toestond Bitcoin-mining uit te voeren met behulp van fossiele brandstoffen. Earthjustice stelt dat de goedkeuring van NYPSC in strijd is met de grondige klimaatwet van New York, met name de Climate Leadership and Community Protection Act (CLCPA) uit 2019.

Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat de faciliteit tot 3000% meer broeikasgasemissies zou kunnen genereren als ze wordt gebruikt als een mijnbouwcomplex voor cryptovaluta – en ze 24/7 zouden draaien. Dror Ladin, een senior advocaat bij Earthjustice, verklaarde over de zaak:

“Vanwege de baanbrekende klimaatwet van New York mogen overheidsinstanties niet langer het klimaat en de bescherming van de milieu-implicaties van de beslissingen die ze nemen negeren.”

Chris Murawski, de uitvoerend directeur van de Clean Air Coalition, heeft nadrukkelijk verklaard dat de Public Service Commission niet voldoet aan haar verplichtingen als regelgevend agentschap als het gaat om het beschermen van de volksgezondheid en het handhaven van de mandaten die zijn vastgelegd in de Climate Leadership and Community Protection Act.

Tijdens het goedkeuringsproces hebben Clear Air en de Sierra Club hun bezorgdheid over het milieubehoud kenbaar gemaakt aan de PSC. In zijn antwoord verklaarde Digihost in openbare documenten dat het de fabriek zou ombouwen naar hernieuwbaar aardgas, met als einddoel om tegen 2023 uitsluitend op waterstof te draaien.