ECB schetst vooruitgang van digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt met het creëren van een digitale euro, en de instantie heeft dit gedocumenteerd in een tweede voortgangsrapport waarin ontwerp- en distributieopties worden beschreven, die tevens onlangs zijn goedgekeurd door haar raad van bestuur.

Het rapport behandelt vier cruciale kwesties, ongeveer in overeenstemming met de tijdlijn die de ECB zichzelf heeft opgelegd en die voorlopig zal uitmonden in een beslissing over de overgang van de onderzoeksfase naar de realisatiefase van het werk in het derde kwartaal van 2023.

Het rapport schetst de rollen van het Eurosysteem en de intermediairs en stelt vast dat onder toezicht staande intermediairs verantwoordelijk zouden zijn voor alle management- en gebruikersgerichte rollen in het systeem.

De centrale banken die deel uitmaken van het Eurosysteem zouden transacties verifiëren en vastleggen, fouten in dat proces corrigeren en verantwoordelijkheid dragen voor de juistheid ervan. Het geeft hierover het volgende aan:

“De digitale euro zou zo worden ontworpen dat de betrokkenheid van het Eurosysteem bij de verwerking van gebruikersgegevens tot een minimum wordt beperkt”

Offline peer-to-peer-transacties met gevalideerde digitale euro’s kunnen worden afgewikkeld in een digitaal opslagapparaat en later “geverifieerd en vastgelegd via beveiligde elementen in hardwareapparaten”.

Hoewel de ECB verschillende kenmerken van blockchain-technologie benoemt als eisen waaraan de digitale euro moet voldoen, heeft het nog niet besloten om van blockchain gebruik te maken. Het rapport merkt op:

“Het Eurosysteem zou kunnen vertrouwen op traditionele technologie, gedistribueerde grootboektechnologie of een combinatie van beide voor afwikkelingsactiviteiten. Het Eurosysteem heeft nog geen besluit genomen over de technologie die het meest geschikt is voor een digitale euro.”

Het ging verder met stellen dat een reeks pan-euroregels, -normen en -procedures die een “schema” vormen, nodig zouden zijn voor een eerlijke verdeling van de digitale euro. Het doel van de regeling zal het volgende zijn:

“Betalen in digitale euro moet altijd mogelijk zijn, ongeacht de entiteit waarbij eindgebruikers digitale eurorekeningen of -portemonnees openen en ongeacht hun land van herkomst.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!