Brazilië onthult CBDC lanceringsplan voor 2024

Op een conferentie heeft de Centrale Bank van Brazilië hun CBDC onthuld. De president van de Centrale Bank, Roberto Campos Neto, zei dat de bank een proef zal uitvoeren in samenwerking met enkele financiële instellingen voordat er wordt begonnen met een breder gebruik van de CBDC. Hij was bovendien van mening dat deze stap de inclusie van een breed scala aan mensen in de financiële sector zou vergroten.

Ook voegde hij eraan toe dat het zal zorgen voor grote inclusiviteit, bemiddeling, lagere kosten, concurrentie met lagere toetredingsdrempels, efficiëntie bij risicobeheersing, het te gelde maken van gegevens en volledige tokenisatie van kapitaalgoederen en contracten.

Binnen de regering van Brazilië vrezen veel mensen dat het tokenized systeem de balans van de centrale bank zal schaden. De president verzekerde hun echter dat het monetaire beleid van het systeem niet zou worden verstoord omdat het alle huidige depositogerelateerde wetten als een erfenis overneemt.

Volgens Campos Neto hebben vertegenwoordigers van het IMF de centrale bank toegesproken en opmerkingen achtergelaten dat deze strategie de eenvoudigste lijkt te zijn en dat andere centrale banken deze verder zouden moeten onderzoeken.

Op 30 november 2022 werd er door het Braziliaanse congres een wetsvoorstel aangenomen dat het gebruik van cryptocurrencies regelt als betaalmiddel in Brazilië. Dit zal mogelijk helpen bij het bevorderen van de acceptatie van digitale activa in het land.

De wet heeft echter nog steeds goedkeuring nodig van de president van Brazilië. Cryptocurrency-betalingen voor goederen en diensten zouden dan legaliteit krijgen, maar niet de status van wettig betaalmiddel. Financiële instelingen kunnen daarom binnenkort beginnen met het aanbieden van crypto-betalingsdiensten, waardoor het gemakkelijker wordt voor individuen om gewonen goederen te kopen en verkopen met cryptocurrency. Dit gebeurt dan op een soortgelijke manier als hoe creditcards momenteel werken.

Brazilië is niet het enige land dat een eigen CBDC heeft uitgegeven. De Bahama’s, Nigeria en Jamaica gingen het Zuid-Amerikaanse land al voor met de uitgifte van een eigen digitale valuta. Daarnaast onderzoeken talrijke landen de technologie. Sommigen zijn vastbesloten om een digitale valuta te gaan gebruiken als een risicovrij alternatief voor cryptocurrencies na de verstoring door de ineenstorting van FTX.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!